VIJEĆE EVROPE

Pejčinović Burić odgovorila Cvijanović: Odluka NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH je žalosna

U tom kontekstu osudila sam bilo kakve pokušaje podrivanja ustavno-pravnog poretka zemlje, naglasila je Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić i Željka Cvijanović. Vijeće Evrope / Srna

H. J. I.

15.7.2023

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila je odgovor od generalne sekretarke Vijeća Evrope Marije Pejčinović Burić kojoj je uputila pismo.

Podsjećamo, njoj je Cvijanović pisala o krizi u BiH tvrdeći da su Srbi ugroženi i da nisu krivi za napad na ustavni poredak BiH.

Pejčinović Burić u svom pismu zahvaljuje Cvijanović na tome što je upoznaje sa krizom u BiH, međutim, naglašava kako ona ima svoj stav.

- Želim da istaknem da Vijeće Evrope posebnu pažnju posvećuje funkcionisanju demokratskih institucija, koje su čuvari ljudskih prava i vladavine zakona. Kao i drugi međunarodni akteri nedavno, također govorim u prilog autoriteta Ustavnog suda BiH, čije su odluke konačne i pravno obavezujuće na cijeloj teritoriji.

U tom kontekstu osudila sam bilo kakve pokušaje podrivanja ustavno-pravnog poretka zemlje, kao i žalosnu odluku NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH - navela je Pejčinović Burić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.