FEDERALNI MINISTAR

Hrnjić u posjeti vlastima i poljoprivrednicima Zeničko-dobojskog kantona

Obići će i neke firme iz prehrambene industrije te poljoprivrede proizvođače iz tog kantona

ederalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić danas je svoju prvu službenu posjetu Zeničko-dobojskom kantonu. FENA

D. R.

17.7.2023

Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić danas je svoju prvu službenu posjetu Zeničko-dobojskom kantonu započeo sastankom premijerkom tog kantona Amrom Mehmedić i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vinkom Marićem.

Hrnjić će, nakon sastanka u sjedištu institucija ZDK, zajedno s kantonalnim resornim ministrom Marićem, obići će i neke firme iz prehrambene industrije te poljoprivrede proizvođače iz tog kantona.

- Razgovarali smo o mnogim temama. Premijerka je postavila određene teze, koje su problematične - ne samo za ZDK nego za Federaciju Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju Zakon o šumama FBiH.

Svi smo se složili da je jako neophodan, da su šume u FBiH, kao jedan od najbitnijih resursa naše zemlje, ugrožene nepostojanjem zakona od 2009. godine i ova će vlada imati jako veliku odgovornost da donese taj zakon u parlamentarnu procedure i da izlobira kod svih parlamentarnih zastupnika, u oba doma federalnog parlamenta. Da se taj zakon i usvoji; da se počne primjenjivati na terenu, jer bi bio od suštinske važnosti za očuvanje šuma FBiH i njihovih funkcija - kazao je nakon ovog sastanka u izjavi za medije ministar Hrnjić.

Problemi na terenu

Dosta problema na terenu, među kojima su i česte poplave, dolazi “upravo zbog nerezonskog upravljanja šumama u FBiH”.

-Ono što je najbitnije, što smo zaključili, da ćemo biti organizovani na način da sinhronizujemo poticajne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji. Ono što ide sa nivoa FBiH, sa nivoa kantona…složili smo se da to mora biti dosta više usaglašeno nego što je to bilo ranijih godina.

Dakle, ono što potiče Fedracija BiH, ne bi trebao poticati kanton i obratno. Razgovarali smo o tome i premijerka je dala punu podršku takvom razmišljanju i bit će mi drago da u narednom periodu surađujemo na način kako smo se danas dogovorili, na ovom sastanku - kazao je ministar Hrnjić.

Fokus na poljoprivredu

Kantonalni ministar Marić zahvalio je kolegi s federalnog nivoa zbog ove posjete, tokom koje će posjetiti i Mesnu industriju “Madi” iz Tešnja, gdje će imati i sastanak s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača i veterinarskih stanica; na povratku će posjetiti i farmu muznih krava “Pranjaš” te farmu svinja poljoprivrednog gazdinstva Đureinović u Žepču.

Posjetom predstavnicima i članovima Udruženju malinara i pčelara Željezno Polje kod Žepča, delegacija federalnog ministarstva završit će posjetu ZDK-u.

-Cilj posjete je da upoznamo naše poljoprivredne proizvođače s mjerama koje poduzimaju federalna i kantonalna vlada te podsticajima koje ćemo dati tim poljoprivrednim proizvođačima. U poljoprivredi ima dosta prostora za unaprijeđenje, u svim granama, ali, na kraju-krajeva, moramo reći istinu- koju je meni jedan poljoprivredni proizvođač rekao- da su najveći poticaji u Evropi kod nas, u Federaciji Bosne i Hercegovine - naglasio je Marić.

Teška godina za poljoprivrednike

Zbog vremenskih uvjeta - dvomjesečnog kišnog perioda te, sada, ekstremno visokih temperatura i suša, ova je godina “jako teška za poljoprivrednike”, ali će se tražiti način da se “iz rezervi pomogne poljoprivrednim proizvođačima”.

Dosta manja otkupna cijena za otkup maline u odnosu na prošlu godinu, u čemu je ZDK vodeći proizvođač na području BiH, najavio je Marić, bit će tema i razgovora s federalnim ministrom u cilju iznalaženja rješenja.

-Da to bude zagarantovana cijena i da ljudi, koji su podigli nasade, više ne dolaze u situaciju da ih uništavaju. Isto tako, moram reći da smo mi ove godine, na kantonalnom nivou predvidjeli 600.000 KM za poticaj malinarstvu, a prošle je godine bilo 320.000 KM - istakao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.