KAMIČANI

Održana konferencija za medije povodom dženaze za dvije žrtve Prijedora i doline Sane 20. jula

Vjerski program na dan dženaza počinje u 12:00 sati. Podne-namaz je u 13:00 sati, a dženaza-namaz u 13:30 sati

Kolektivna dženaza za dvije žrtve. FENA

FENA

17.7.2023

Dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane bit će klanjana 20. jula u Kamičanima, a predvodit će je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, saopćeno je danas u Sarajevu na završnoj konferenciji za medije Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina s elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine.

Medijima su predstavljene aktivnosti i sadržaji obilježavanja ovog dana, s posebnim težištem na organizaciju dženaze 20. jula.

Srebrenica 1992. godine

Bihaćki muftija hafiz Mehmed ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora zajedničke dženaze, napominje da, kada se govori o Prijedoru, odnosno zločinima u dolini rijeke Sane, treba kazati da je to „Srebrenica 1992. godine“.

- Stradanja Bošnjaka i Hrvata na tom području bilo je velikih razmjera, ali s obziroma na ratna dešavanja u tom periodu, nije se mogao vidjeti obim tih zločina. Samo u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 ljudi. Naša obaveza prema svima koji su tada izgubili živote je da ih se sjetimo i obilježimo njihova stradanja, a 20. juli je simbol stradanja Bošnjaka i Hrvata općine Prijedor. Nosilac aktivnosti je Islamska zajednica, a sve veći broj institucija se uključuje u taj proces. Ovim putem apeliram na državu da izdvoji više sredstava, kako bi što više porodica pronašlo najmilije. Još veliki broj porodica nema informacije o žrtvama – rekao je Kudić.

Biciklistički maraton

Ove godine je planiran i biciklistički maraton "Bihać - Prijedor - Kamičani", edukativni sadržaji, vjerske aktivnosti prije i na dan dženaze, kao i direktni televizijski prijenos komemoracije i dženaze 20. jula.

Nakon 31 godinu, porodice će ukopati posmrtne ostatke Ferida Sikirića iz Hambarina i Izeta Mešića iz Zagrada.

- Do sada smo posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od toga 73 masovne grobnice. Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih općina, što govori o razmjeri zločina. Mi još tragamo za 15 posto osoba. Brojni su izazovi s kojima se susrećemo. Ove godine imamo dvije žrtve, zbog toga što porodice nisu u prilici da kopaju svoje najmilije iz njima poznatih razloga - naglasio je šef Ureda Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini i istraživač Mujo Begić.

Žrtve najtežih ratnih zločina

Kako je kazao, osobe čiji posmrtni ostaci se još traže su žrtve najtežih ratnih zločina.

- U pitanju su najteži ratni zločini, kao što je grupa od 30 žena i djece s područja naselja Zecovi, koji su sistematski i planski ubijeni, a zločin je potom prikriven. Zbog toga ćemo ove godine ukopati mali broj osoba – objasnio je Begić.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će 19. jula u 11:00 sati krenuti iz identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova, a dolazak u Kamičane planiran je u 20:00 sati, nakon čega će biti proučen kelimei-tevhid i hatma-dova pred duše šehida.

Zajednička dženaza

Hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac i član Organizacionog odbora, napominje da je sve je spremno za zajedničku dženazu.

- Ističemo sve one koji doprinose obilježavanju ove godišnjice i koji doprinose čuvanju istine i ovom prilikom im zahvaljujemo. Naša borba za isticanje onog što se dešavalo jeste sušta potreba i bit će još jača. Što se tiče samog programa, 19. jula ćemo dočekati tabute i upriličiti vjerski program. Na dan dženaze imat ćemo vjerski program, ali i kulturne sadržaje. Nadamo se velikoj posjeti i pozivamo sve one koji mogu, žele i na bilo koji način saosjećaju s nama, budu toga dana u Kozarcu - poručio je Mahić.

Vjerski program na dan dženaza počinje u 12:00 sati. Podne-namaz je u 13:00 sati, a dženaza-namaz u 13:30 sati, nakon čega će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.