SARAJEVO

Osam godina postojanja Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida

Kako navode iz ove institucije, svoj put muzej je započeo samostalno, inspirisan potrebom da očuva sjećanje na civile

Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida. Anadolija

Anadolija

19.7.2023

Na današnji dan, 19. jula 2016. godine, otvoren je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida, prvi muzej posvećen sjećanju na žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Kako navode iz ove institucije, svoj put muzej je započeo samostalno, inspirisan potrebom da očuva sjećanje na civile, nezaštićene, a koji su prošli golgotu agresije i genocida.

- Jedinstven po svom pristupu i metodama rada, gdje se postavka bazira na ličnim sudbinama, pričama i predmetima žrtava rata, Muzej genocida je postao uzor mnogim institucijama i muzejima koje su kasnije počinjale svoj rad u ovoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini i svijetu. Danas, sa arhivom od preko 8.000 eksponata i priča, muzej aktivno učestvuje u različitim projektima, te je u okviru izdavačke djelatnosti iznjedrio veći broj publikacija i knjiga, na pet različitih jezika - navode iz muzeja.

Najposjećenija atrakcija

Kako navode, prema svjetskoj platformi TripAdvisor, Muzej genocida je danas najposjećenija atrakcija grada Sarajeva i najposjećeniji muzej u Bosni i Hercegovini.

U toku proteklih sedam godina, Muzej je posjetilo više od 300.000 posjetilaca iz svih dijelova svijeta. Isti su imali priliku upoznati se s činjenicama o agresiji i genocidu počinjenom u Bosni i Hercegovini i doprinijeti kulturi sjećanja i humanoj misiji muzeja.

- Iz ovog muzeja posjetioci odlaze obuzeti snažim emocijama, bogatiji za jedno jedinstveno iskustvo i saznanje o ratu i njegovim posljedicama. Tu leži i jedan od glavnih zadataka naše ustanove, a to je da edukuje ljude i da se bori za historijsku istinu. Ponosni smo na činjenicu da nas fotografi, humanitarci, umjetnici iz raznih dijelova svijeta prepoznaju kao čuvare svog stvaralaštva. Izložbe koje su organizirane u muzeju i artefakti koji su izloženi su dokaz tome - dodaje se.

Širenje muzeja

Istaknuto je da se muzej nastavlja širiti, ne samo kroz broj izloženih artefakata, već i kroz različite aktivnosti, projekte, edukacije, izdavačku djelatnost, kreiranje novih muzeja, postavki i dr.

-Uvijek posvećen radu za kvalitetnije očuvanje prošlosti, muzej u svojim budućim planovima želi da uvrsti sve one čije su priče zaboravljene u velikim historijskim udžbenicima. Uspješnost rada muzeja se ogleda u utiscima posjetitelja koji kontinuirano svjedoče i potvrđuju ispunjenje uloge i misije muzeja, a to je da bude spona između prošlosti i budućnosti. Strahote agresije i genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini služe kao nauk za buduća vremena i generacije, ne samo našem društvu, već i u svijetu, te je tako odgovornost muzeja još veća - poručuju iz muzeja i dodaju da kroz svoj trud i rad, svaki dan posvećuju sjećanju na žrtve genocida, očuvanju kulture sjećanja i spriječavanju ponavljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.