NAJAVLJENA SJEDNICA

Dom naroda Parlamenta FBiH 31. jula glasa o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH

Povećanje od 211,7 milliona KM odnosi se na povećanje prihoda od poreza u iznosu od 205,1 milion KM

Sa jedne od sjednica. Fena

FENA

20.7.2023

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 31. jula održat će sjednicu na kojoj bi trebao razmatrati rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, koji iznosi 6,9 milijardi KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na ovogodišnji.

Povećanje od 211,7 milliona KM odnosi se na povećanje prihoda od poreza u iznosu od 205,1 milion KM, povećanje u iznosu od 5,6 miliona KM neporeznih prihoda, povećanje primitaka u iznosu od 10 miliona KM i smanjenje primljenih tekućih transfera od inostranih vlada u iznosu od devet miliona KM.

Najznačajnije povećanje u vezi sa tekućim transferima se odnosi na planiranje nedostajućih finansijskih sredstava za isplatu penzija u iznosu od 14,2 miliona KM što je povećanje od 3,9 posto.

Ovim rebalansom budžeta povećana su izdvajanja za privatna i javna preduzeća, a osigurana su i dodatna sredstva za saobraćajnu infrastrukturu.

Ukoliko delegati odobre set energetskih zakona bit će omogućeno da na snagu stupe tri zakona važna za buduću energetsku politiku Federacije BiH, a to su predloženi zakoni o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, o električnoj energiji i korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Njihovo donošenje je bitno naročito u vremenu energetske krize, ali i općeg trenda dekarbonizacije.

Također, Dom naroda razmatrat će predložene izmjene i dopune Zakona o trezoru u FBiH s ciljem harmonizacije i usklađivanja odredbi ovog zakona sa odredbama drugih propisa, odnosno sa Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Na dnevnom redu nalazi se i Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.