PROJEKTI

Vlada KS i UNDP-a: Dogovorena saradnja na izradi zakona za unaprijeđenje konkurentnosti

Saradnju smo prihvatili sa posebnim entuzijazmom, kazao je Mijatović

Sa održanog sastanka. Vlada KS

A. O.

21.7.2023

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović je sa predstavnikom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Ismarom Ćeremidom razgovarao o saradnji na izradi Nacrta zakona kojim bi se ponudila optimalna pravna rješenja za kreiranje sistemskih razvojnih politika u cilju poticanja unaprijeđenja konkuretnosti i inovativnosti industrija u oblasti strateških grana privrede u Kantonu Sarajevo.

Dogovoreno je da će Ministarstvo privrede KS formirati ekspertnu komisiju u koju će, pored predstavnika Ministarstva i UNDP-a, biti uključeni i eksperti, kao i predstavnici relevantnih stakeholdera u ovoj oblasti.

UNDP u BiH će finansirati i usluge konsultanata koji će biti zaduženi za provođenje određenih stručnih analiza potrebnih za obavljanje postavljenih zadataka Komisije za izradu ovog zakona.

Mijatović je podsjetio da je Vlada KS strateški opredijeljena da napravi značajan kvalitativni iskorak u kreiranju pretpostavki za razvoj i unapređenje ekonomskih prilika u KS-u.

- Saradnju smo prihvatili sa posebnim entuzijazmom jer će ona doprinijeti kreiranju razvojnih politika zasnovanih na transferu znanja, istraživanju i razvoju, inovacijama i tehnološkom unapređenju, tranziciji ka zelenoj i cirkularnoj ekonomiji, kao i kreiranju novih vrijednosti - istakao je Mijatović.

Planirano je da ovaj zakon bude upućen prema Vladi Kantona Sarajevo do kraja ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.