SARAJEVO

U toku sjednica Predstavničkog doma PFBiH, ključna tačka rebalans budžeta

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o trezoru u FBiH

Sa sjednice. Fena

FENA

25.7.2023

Započela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine čija bi ključna tačka trebala biti odluka o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH, te predložene izmjene i dopune o njegovom izvršenju.

Vlada Federacije BiH je početkom ovog mjeseca na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2023. godinu koji iznosi 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na ovogodišnji. Izmjene i dopune budžeta FBiH za ovu godinu po hitnom postupku upućene su u parlamentarnu proceduru, a uslovljene su, kako je obrazloženo, nizom ekonomskih faktora i odluka.

Na predloženom dnevnom redu su i izmjene Zakona o trezoru u FBiH, a razlozi za njihovo donošenje su, prije svega, s ciljem harmonizacije sa Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Poslanici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBIH i Nacrt zakona o izimjenama i dopunama Zakona o prekršajima, a predviđeno je i da se izjasne o Dokumentu okvirnog budžeta FBiH za period 2024. - 2026. godina.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.