GRADSKI VIJEĆNIK

Skorupan: Zabraniti saobraćanja bicikala, romobila i motocikala u ulicama Titova i Ferhadija

Sve češće smo svjedoci zloupotrebe ovih vozila koja se kreću velikom brzinom, što može ugroziti sigurnost pješaka, kazao je Skorupan

Skorupan: Cilj je zaštititi pješake od nesreća. Gradsko vijeće

Z. K.

28.7.2023

Nezavisni gradski vijećnik Jasmin Skorupan predložio je da se razmotri zabrana saobraćanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim dijelovima Sarajeva. 

Uži dio grada

Smatra da saobraćanje spomenutih vozila treba biti zabranjeno u ulicama Titova i Ferhadija te, kako je naveo, užem dijelu Baščaršije. Obrazložio je zašto ovu inicijativu Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo smatra opravdanom.

- Sve češće smo svjedoci zloupotrebe ovih vozila koja se kreću velikom brzinom, što može ugroziti sigurnost pješaka. Ferhadija i Baščaršija su prvenstveno namijenjene pješacima koji bi trebali uživati u šetnji, bez straha od sudara ili nesreće. Cilj je zaštititi pješake od nesreća - ukazao je Skorupan.

Napomenuo je da u pojedinim glavnim gradovima evropskih država postoji ovakva zabrana, a kao primjere za to je istakao Amsterdam, Kopenhagen i Pariz.

Biciklističke staze

- U tim gradovima su mjere rezultirale smanjenjem broja nesreća i povećanjem sigurnosti pješaka - dodaje.

Također je podsjetio da u drugim dijelovima Sarajeva postoje biciklističke staze koje se mogu nesmetano koristiti. Naglasio je da bi od zabrane trebali biti izuzeti biciklisti dostavljači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.