DOM NARODA PARLAMENTA

Usvojen set energetskih zakona usklađenih s pravnom stečevinom EU

To podrazumijeva i Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti

Sa današnje sjednice. Fena

N. Aj.

31.7.2023

Set energetskih zakona usvojen je tokom današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

To podrazumijeva i Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u obrazloženju delegatima naveo je da je cilj ovog zakona unaprijeđenje strateškog planiranja u sektoru energije te unaprijeđenje pravnog okvira.

Sigurnost snabdijevanja

U osnovi je stvaranje konkurentnog unutrašnjeg tržišta koje će građanima i kompanijama omogućiti niže cijene, veće standarde usluge, te doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti.

Također, usvojen je Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH, a ministar Lakić je naveo da se ovim zakonom uređuju elektroenergetska politika i planiranje, kao i elektroenergetska djelatnost i dozvola za obavljanje, te reguliranje ove djelatnosti.

Pravna stečevina EU

Usvojen je i zaključak da Vlada FBiH kod utvrđivanja zvaničnih tekstova zakonskih akata vodi računa o njihovoj usklađenosti, posebno da su jezički usklađeni.

Usvojen je i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Ovaj zakon je u potpunosti usklađen s pravnom stečevinom EU i Evropske zajednice, a njime se uvodi i novi način sistema podsticaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.