CRNA LISTA SAD

Profesor Šukrija Bakšić za "Avaz": Sankcije opravdane, pored štapa treba uključiti i mrkvu

Osim sankcija bilo bi dobro da se predvide određene nagrade za one političare i politike koje poštuju Dejtonski mirovni sporazum, istakao je

Profesor Šukrija Bakšić. Facebook

Alen Bajramovic

31.7.2023

Iz posljednjih odluka NSRS vezanih za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, jasno je da se radi o podrivanju Dejtonskog sporazuma, pa su sankcije SAD zvaničnicima RS opravdane. Ovo je za portal "Avaza" izjavio profesor ustavnog prava Šukrija Bakšić, koji s druge strane postavlja pitanje njihove efikasnosti.

- Šta konkretno znači stavljanje na crnu listu i koliko to može imati uticaja? Poznato je iz dosadašnjih slučajeva da to, između ostalog, podrazumijeva zabranu ulaska u SAD, što njih i nije previše nasikiralo, tako da pitanje efikasnosti sankcija uvijek ostaje otvoreno. Na drugoj strani, za očekivati je od SAD i demokratskih zemalja da, slikovito rečeno, pored štapa uključe i mrkvu. Osim sankcija bilo bi dobro da se predvide određene nagrade za one političare i politike koje poštuju Dejtonski mirovni sporazum i koje rade na ubrzanom putu BiH ka EU. Na taj način bi se poslala poruka dužnosnicima iz oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda da samo takav pristup i rješavanje otvorenih pitanja može biti učinkovit i da može voditi ka boljitku građana i naroda na koje se oni pozivaju i koje predstavljaju. Sve drugo je put u izolacionizam koji u savremenim, globalnim tokovima nikome ne može donijeti nikakve benefite - ističe profesor Bakšić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.