VRIJEDNOST 4,1 MILION KM

Potpisan ugovor o rušenju objekta Doma za stara i iznemogla lica Goražde, zbog gradnje novog

Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice finansirat će gradnju novog objekta

Sa potpisivanja. Fena

FENA

2.8.2023

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov i direktor goraždanske firme „OKAC“ d.o.o Halil Oković, danas su potpisali ugovor o rušenju glavnog i pratećih objekata JU Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu, a za potrebe gradnje novog objekta na istoj lokaciji u Rasadniku.

Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice finansirat će gradnju novog objekta Doma za stara i iznemogla lica. Vrijednost investicije je 4,1 milion KM i ovo je zadnji podprojekat iz projekta CEB 2.

Za rušenje postojećeg objekta, posredstvom Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde bit će izdvojeno oko 350.000 KM, što je jedna od obaveza kantona na stvaranju preduslova za realizaciju ovog projekta.

- Obaveza BPK Goražde bila je i adaptacija Đačkog doma koji će se koristiti kao alternativni smještaj za štićenike dok traje izgradnja novog objekta. Goražde-stan je okončao radove na adaptaciji Đačkog doma i čeka se samo primopredaja, a druga naša obaveza je da izvršimo preseljenje korisnika, opreme i inventara u alternativni objekat. Nakon toga slijedi rušenje starog Doma, a Federalno ministartsvo je dalo rok do 15.septembra da se sve okonča, i preseljenje i rušenje, kako bi sve bilo spremno za uvođenje izvođača radova na izgradnji novog objekta – pojasnio je ministar za socijalnu politiku zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov naglasio je da je riječ o izuzetno značajnom projektu, čijom realizacijom će se stvoriti kvalitetni uslovi za boravak štićenika

- Aktivnosti na projektu izgradnje novog Doma za stara i iznemogla lica su počele još 2018. godine i novac je došao od resornog federalnog ministarstva u okviru projekta CEB 2. Dakle, projektom je predviđeno rušenje postojećeg i gradnja novog savremenog objekta koji će biti od velikog značaja, a njegov kapacitet zadovoljit će uslove za smještaj oko 64 korisnika – kazao je Ćulov.

Gradnja novog objekta trebala bi početi u roku od mjesec dana nakon rušenja postojećeg.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.