POSJETIO TRAVNIK

Šmit: Vlasti i privrednici trebaju raditi zajedno na unaprijeđenju ambijenta za investiranje

BiH i organi vlasti na svim nivoima trebaju raditi više na stvaranju boljeg ambijenta za investiranje, kazao je Šmit

ŠMIT  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
A. O.

4.8.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) prisustvovao je danas manifestaciji „Dani dijaspore 2023“ u Travniku, te je iskoristio priliku da se obrati Poslovnom forumu dijaspore.

Zajedno sa načelnikom Kenanom Dautovićem, visoki predstavnik je posjetio i uspješna lokalna preduzeća te razgovarao sa poduzetnicima iz dijaspore i iz Travnika o potencijalima za ulaganje u BiH.

Održavanje veza

Naglasio je da je održavanje veza između BiH i dijaspore korisno za širenje poslovnih mogućnosti i promoviranje investicija kako u Travniku tako i širom Bosne i Hercegovine.

- BiH i organi vlasti na svim nivoima trebaju raditi više na stvaranju boljeg ambijenta za investiranje, u saradnji sa poslovnom zajednicom i bh. dijasporom. BiH ima veliku i uspješnu dijasporu, što stvara prostor za brojne prekogranične poslovne prilike i investicije. Ipak, jednako je važno raditi više na stvaranju boljih mogućnosti kod kuće kako bi mladi ljudi bili motivirani da ostanu živjeti ovdje - dodao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik Šmit posjetio je Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku i sastao se sa direktorom Željkom Marićem kako bi se informirao o planovima Centra i ukupnim mogućnostima i izazovima u sektoru obrazovanja u Travniku i Srednjobosanskom kantonu.

Obišao kapelu

Tokom boravka u Travniku, visoki predstavnik je također posjetio džamiju Sulejmaniju i muzej i rodnu kuću nobelovca Ive Andrića zajedno sa načelnikom Dautovićem i poduzetnicama Snježanom Kopruner (Köpruner) i Sanjinom Kotlicom.

Na kraju posjete, visoki predstavnik je obišao i kapelu svetog Ivana Pavla II u Margetićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.