RANGIRANJE

Nekoliko sveučilišta iz BiH bilježi napredak na svjetskoj listi, tuzlansko za više od 700 mjesta

Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 31.000 sveučilišta iz 200 država

Na prvome mjestu u Bosni i Hercegovini nalazi se Univerzitet u Sarajevu. Fena

FENA

5.8.2023

Stranica Webometrics koja se bavi rangiranjem svjetskih sveučilišta izdala je srpanjsku listu najboljih svjetskih sveučilišta koja su rangirana prema tri kriterija, odnosno utjecaju, otvorenosti i izvrsnosti. Na listi je rangirano 46 sveučilišta i visokih škola iz Bosne i Hercegovine.

Na prvome mjestu u Bosni i Hercegovini nalazi se Univerzitet u Sarajevu, slijedi ga Univerzitet u Banjoj Luci, zatim Univerzitet u Tuzli. Četvrti je Internacionalni univerzitet u Sarajevu, dok je na petom mjestu Sveučilište u Mostaru. Na šestom je mjestu Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a na sedmom Internacionalni BURCH univerzitet Sarajevo.

Prema tim podacima, na ljestvici su napredovali Univerzitet u Banjoj Luci koji je s četvrtog mjesta iz siječnja ove godine došao na drugo mjesto, zatim Univerzitet u Tuzli koji je s petog mjesta sada plasiran na treće te Sveučilište u Mostaru koje se sa sedmog mjesta u siječnju sada popelo na peto mjesto.

Bh. sveučilišta na svjetskoj ljestvici

Univerzitet u Sarajevu na svjetskoj se ljestvici nalazi na 1.576. mjestu najboljih sveučilišta u svijetu. Ova visokoškolska ustanova na ljestvici je nešto bolje rangirana nego u siječnju ove godine kada je bila na 1.593. mjestu.

Drugorangirani u našoj zemlji, a 2845. u svijetu je Univerzitet u Banjoj Luci koji se u siječnju ove godine nalazio na boljem 1864. mjestu.

Na 3183. mjestu u svijetu nalazi se Sveučilište u Tuzli koje je napredovalo sa 3913. mjesta iz siječnja, dok je na 3909. mjestu Internacionalno sveučilište u Sarajevu, lošije nego u siječnju kada je bilo na 3753. mjestu.

Na petom mjestu u Bosni i Hercegovini i 4253. mjestu u svijetu smješteno je Sveučilište u Mostaru koje je na ovo mjesto napredovalo sa 4316. mjesta na kojemu se nalazilo u siječnju ove godine.

Na 4488. mjestu slijedi ga Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na 4664. je Internacionalno BURCH sveučilište Sarajevo, dok je na 5623. mjestu Sarajevska škola nauke i tehnologije. Univerzitet u Bihaću je na 5666. mjestu, Univerzitet u Zenici na 5707. mjestu, a Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na 6379. mjestu.

U regiji najbolje rangiran Univerzitet u Ljubljani

Kada je u pitanju regija, na 328. mjestu u svijetu najbolje je rangiran Univerzitet u Ljubljani.

Prati ga Univerzitet u Beogradu koji je smješten na 442. mjesto. U Hrvatskoj je najbolje Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi na 507. mjestu u svijetu.

Univerzitet sv. Ćirila i Metoda u Skoplju na 1545. je mjestu, dok je Univerzitet Crne Gore na 1848. mjestu u svijetu.

Najbolje sveučilište na svijetu je američki Harvard, zatim Stanford, MIT, britanski Oxford, a na petom mjestu je američki Berkeley.

Webometrics rangiranje svjetskih sveučilišta inicijativa je Cybermetrics Laba, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španjolskoj i djeluje pri ministarstvu obrazovanja.

Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 31.000 sveučilišta iz 200 država. Ažuriranje liste se vrši svakih šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.