JASNE PORUKE

Ambasada SAD: Pozivamo nadležne da kazne one koji su prijetili uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica

Oštro osuđujemo poricanje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije, istakli su

Iz Ambasade SAD osudili prijetnje. Facebook / Fena

H. J. I.

8.8.2023

Iz Ambasade SAD u Sarajevu oglasili su se na Twitteru povodim prijetnji upućenih Memorijalnom centru Srebrenica i njegovim uposlenicima. 

- Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje i akte zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i njegovog osoblja u vezi s njihovim radom na godišnjem izvještaju Centra "Izvještaj o poricanju genocida u Srebrenici".

Pozivamo nadležne institucije da detaljno istraže ove prijetnje i procesuiraju počinioce. Oštro osuđujemo poricanje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvatanje činjenica u vezi sa genocidom i ratnim zločinima počinjenim tokom rata 1992-1995 su suštinski prvi korak ka pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini u cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj grupi. Glorifikacija ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i napori da se rehabilituju osuđeni ratni zločinci ili minimiziraju njihovi zločini, razdiru tkivo društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove akcije potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju u mirnom i prosperitetnom životu - navode iz Ambasade SAD na Twitteru.

Podsjećamo, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić otkrio je prije četiri dana da su na snazi nova zastrašivanja i prijetnje zbog objavljivanja spiska najvećih negatora genocida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.