NAKON KRITIKA IZ RS

Lendo poručio Dudakoviću: Vi ste odbranili Krajinu i čast i ponos države

Naš odnos prema borbi je bio častan i ispravan, odbranili smo državu u kojoj žive svi njeni narodi i građani pa i pomenuti ministar “sigurnosti”

Refik Lendo i Atif Dudaković. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

8.8.2023

Nakon brojnih kritika iz entiteta RS zbog sastanka Atifa Dudakovića s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, oglasio se potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

-  Uvaženi generale Dudakoviću,

Ovo moje obraćanje shvati kao podršku i zahvalnost za sve ono što si uradio za Krajinu i našu Bosnu i Hercegovinu.

General je taj koji je organizovao i odbranio Bosansku Krajinu, odbranio narod, ponos i čast svih onih koji su stali u odbranu svoje domovine, države Bosne i Hercegovine. Generalu nije potrebna odbrana već država za koju se borio i za koju su mnogi dali svoje živote.

Međunarodna priznata vojska 

Uvaženi Komandante, u ovom pismu nema politike, ali ima patriotizma, ponosa i inata svih bosanskohercegovačkih patriota, od djeteta do najstarijeg tvog suborca. U ime njih, ja ti prenosim pozdrave, zahvalnost i priznanje.

Građani Bosne i Hercegovine su zbunjeni i zabrinuti za svoju sigurnost i postavljaju pitanje: Da li je moguće da jedna država kao sto je BiH ima takvog ministra sigurnosti?

Ministar Nešić mora znati da je general Dudaković bio na čelu međunarodno priznate vojske, koja nije činila ratne zločine i genocid kao što je to radila VRS i čije rukovodstvo je presuđeno za genocid, UZP i masovne ratne zločine.

Armija Republike BiH i general Dudaković branili su državu BiH od onih kojima pripada Nešić i čiju politiku je osudio cijeli svijet, to je razlika između nas, pripadnika Armije, i onih koji su presuđeni zločinci.

General Dudaković je hrabar, mudar i vrlo obrazovan vojnik. Njegove naredbe i odluke mogu poslužiti mnogim generacijama u vojnim školama i pravnim fakultetima kako se treba odnositi prema vlastitim i protivničkim snagama.

Ustrajan u borbi

Naš odnos prema borbi je bio častan i ispravan, odbranili smo državu u kojoj žive svi njeni narodi i građani pa i pomenuti ministar “sigurnosti”, koji na krajnje bezobrazan način spominje i kalja ugled našeg heroja, gazije i generala Dudakovića.

Mi živimo u državi u kojoj pojedini ministri rade protiv te iste države, kaljaju njen ugled i pokušavaju od heroja odbrane BiH napraviti ratne zločince. Naša istina i pravda o našoj borbi za državu Bosnu i Hercegovinu neće prestati i neće je niko dovesti u pitanje.

Uvaženi Generale, s tobom i uz tebe su svi naši slavni korpusi, sve patriote naše jedine domovine Bosne i Hercegovine i nema tog ministra koji će nas uplašiti i skrenuti s pravog puta.

U ime svih koji su branili Bosnu i Hercegovinu i koji vole svoju Domovinu, želimo ti dobro zdravlje i da ustraješ i u ovoj borbi - naveli su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.