UPUTILA INICIJATIVU

Vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad traži prekid saradnje sa SFF-om

Apsurdno je, kako dodaje, novcem građana finansirati promocije filmova koji veličaju fašističke pokrete iz Drugog svjetskog rata

Općina Stari Grad sa SFF-om ima dugogodišnju saradnju. Općina Stari Grad

Z. K.

16.8.2023

Merima Arnautović, vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, uputila je u proceduru inicijativu za prekid saradnje Općine Stari Grad Sarajevo sa Sarajevo Film Festivalom zbog promoviranja filma koji veliča ravnogorski četnički pokret, do podnošenja ostavki odgovornih.

Uznemireni građani

- Jučerašnja informacija da se u okviru sadržaja Sarajevo Film Festivala promovisao film koji veliča ravnogorski četnički pokret i Dražu Mihailovića uznemirila je građane i građanke kako Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine. 

Općina Stari Grad kao jedan od pokrovitelja Sarajevo Film Festivala zbog ovog nedopustivog, namjernog ili nenamjernog, propusta, trebala bi prekinuti saradnju do podnošenja ostavke direktora SFF-a, kao odgovornog lica, te do upućenja zvaničnog izvinjenja menadžmenta SFF-a građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a i pokroviteljima Festivala - saopćila je Merima Arnautović, vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo.

Apsurdno je, kako dodaje, novcem građana finansirati promocije filmova koji veličaju fašističke pokrete iz Drugog svjetskog rata koji su, između ostalog, odgovorni za jedne od najvećih zločina nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne.

- Vjerujem da sve Sarajlije, Sarajevo Film Festival doživljavaju kao svoj festival i zbog toga ne smijemo dopustiti da se zbog bilo čijeg nemara, neprofesionalnosti ili možda u konačnici i loših namjera pojedinaca, SFF kao jedan od simbola Sarajeva novijeg doba zloupotrijebi - navela je.

Sarajevo Film Festival je, ističe ona, nastao pod granatama fašističkih snaga krajem 20. vijeka u opkoljenom Sarajevu, i promocija bilo čega što ima veze s ideološkim prethodnicima onih koji su ovaj grad držali pod opsadom 1.425 dana i pobili više od 1.600 naše djece, krajnje je nedopustiva.

Podnošenje ostavki

- Koristim se prilikom da pozovem sve građanke i građane Starog Grada i Sarajeva da bojkotuju odlazak na projekcije filmova SFF-a do podnošenja ostavke odgovornih lica SFF-a i do upućivanja izvinjenja istih građanima i pokroviteljima Festivala - kazala je Arnautović.

Dodala je da Općina Stari Grad sa SFF-om ima dugogodišnju saradnju, te se iz budžeta Općine za ovu godinu izdvojilo 25.000 KM. Također, navodi, saradnja se ogleda i u tome što već treću godinu Općina i SFF organizuju i realizuju Ljetno kino na Trgu Prve brigade policije u neposrednoj blizini Gradske vijećnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.