TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Adamira Kabiljagića iz Bihaća zbog krijumčarenja migranata

Time je počinio krivično djelo-Krijumčarenje ljudi

Krijumčarenje migranata. Fena

S. S.

17.8.2023

Tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Adamira Kabiljagić zv. ”Srećo”, rođenog 1987. godine u Bihaću, ranije osuđivan, državljanin BiH, zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, 3.9.2022. godine na području općine Čajniče po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim osobama, izvršio prihvat šest državljana Pakistana i jednog državljanina Indije, iako je znao da su navedene osobe protivno odredbi članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, na nezakonit način prevedene sa teritorije Crne Gore na teritorij BiH, na mjestu koje nije predviđeno za prelazak državne granice, što je protivno odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Optuženi je navedene radnje učinio u namjeri da te migrante preveze na područje Sarajeva, na koji način bi im omogučio nezakonit prijevoz i boravak u BiH, iako navedeni migranti nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u BiH, shodno odredbama Zakona o strancima, a da bi za navedenu uslugu naplatio određeni iznos novca.

Optuženog je, u počinjenju krivičnog djela, otkrila policija u mjestu Ljubogošta kod Pala. Oglušio se, na naredbu policije, za zaustavljanje vozila u kojem je prevozio migrante. Nakon potjere je zaustavljen, a strani državljani (koji su počeli bježati) pronađeni su i predati nadležnim institucijama BiH.

- Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, vršio nezakonit prijevoz krijumčarenih osoba, omogučivši im tako nezakonit boravak u Bosni i Hercegovini. Time je počinio krivično djelo-Krijumčarenje ljudi, iz članka 189. stavak 2. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.