PREDSJEDNIK RS

Dodik potpisao ukaz, kriminalizacija klevete uskoro stupa na snagu

Dodik je ukaz potpisao nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda

Dodik potpisao Ukaz. Armin Durgut / Pixsell

Z. K.

18.8.2023

Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske potpisao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Redovna sjednica

- Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici 20. jula 2023. godine - navodi se u Ukazu o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a prenosi ATV.

Dodik je ukaz potpisao nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odbacilo zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na izmjene Krivičnog zakona kojim se kriminalizuje kleveta u RS.

Ne sadrži pravnu argumentaciju

- Zahtjev ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva u konkretnom slučaju prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH - saopćeno je tada iz Ustavnog suda RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.