SVEČANA SJEDNICA

Obilježavanje Dana ZDK i 834. godišnjice objave Povelje Kulina bana

Nakon završetka svečane sjednice Skupštine ZDK, u auli zgrade sjedišta institucija tog kantona, u 12.00 sati bit će upriličen i prijem

834. godišnjica objave Povelje Kulina bana. Fena

FENA

29.8.2023

Povodom obilježevanja Dana Zeničko-dobojskog kantona, koji se od 2013. godine u tom kantonu obilježava na dan objave Povelje bosanskog Kulina bana Dubrovčanima o prijateljstvu i slobodi trgovine u Bosni, 29. avgusta 1189. godine, danas će, s početkom u 11 sati, biti održana i svečana sjednica Skuštine ZDK, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja tog kantona za 2023. godinu.

Polaganje cvijeća i odavaje počasti

Ovogodišnji laureati, kojima će biti dodijeljeno javno priznanje “Plaketa Zeničko-dobojskog kantona”, su Adnadin Jašarević, Ibrahim Cero, Maksuma Topalović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica te Udruženje građana “Naš most” Zenica.

Prije svečane sjednice Skupštine ZDK, delegacije Skupštine i Vlade ZDK, na čelu s predsjednikom Dejanom Kovačevićem te premijerkom Amrom Mehmedić, će na Spomen kosturnici „Papirna“ u Zenici položiti cvijeće i odati počast poginulim borcima Narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. godine, te na Spomen obilježju „Kameni spavač“ u Zenici položiti cvijeće te odati počast poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH od 1992.-1995. godine.

Nakon završetka svečane sjednice Skupštine ZDK, u auli zgrade sjedišta institucija tog kantona, u 12.00 sati bit će upriličen i prijem za medije te zvanice javnog, društvenog i kulturnog života.

Prigodan program

U sklopu obilježavanja današnje, 834. godišnjice objave Povelje Kulina bana i Dana ZDK-a, Forum građana Zenice u Parku “Kulin ban”, ispred istočne tribine Stadiona “Bilino polje” u Zenici, tradicionalanno priređuje prigodan program posvećen najstarijem sačuvanom pisanom dokumentu i spomenu imena države Bosne, odnosno BiH.

Istim će povodom i Galerija „Proporod“ Zenica, koja je proteklog vikenda u srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kod Zenice održala i Internacionalnu likovnu koloniju “Stara Bosna”, danas će u 14.30 sati, u prostoru Sinagoge u Zenici, postaviti izložbu „Ja, ban bosanski Kulin“.

Izložba će biti prezentirana u saradnji s Historijskim muzejem BiH iz Sarajeva, autorice Elme Hašimbegović, kustosice i aktuelne direktorice Historijskog muzeja BiH, o kojoj će govoriti kustos tog muzeja Amar Karapuš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.