PROBIJENI ROKOVI

Šta se čeka, CIK o svemu šuti: Ireni Hadžiabdić istekao mandat u maju, a još nije imenovana zamjena

Denis Zvizdić kaže da je odgovornost na CIK-u

Hadžiabdić: Završila mandat. CIK

31.8.2023

Mandat članici Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ireni Hadžiabdić istekao je još u maju ove godine, a ona je još prošle godine najavila da ga ne planira produžavati.

Komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a još nije održala ni konstituirajuću sjednicu, iako je to bila obavezna uraditi mjesec prije isteka mandata. Inače, ova komisija sastoji se od sedam članova, i to tri iz reda državnih parlamentaraca, a po dva člana imaju VSTV i CIK.

CIK šuti

Članovi ove komisije iz reda parlamentaraca su Denis Zvizdić (NiP), Nebojša Radmanović (HDZ BiH) i Marinko Čavara (HDZ).

Kontaktirali smo zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića, a on je samo potvrdio navode da još nije održana konstituirajuća sjednica Komisije te da je odgovornost za to na Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Poslali smo upit i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali odgovora više od dvije sedmice nema.

S obzirom na to da Centralna izborna komisija BiH nije izabrala kandidate i njihovu rang-listu dostavila Predstavničkom domu PSBiH na usvajanje, procedura omogućava Predstavničkom domu PSBiH da izabere zamjenskog člana CIK-a BiH.

Tako da ponovo prijeti situacija iz 2020. godine, kada je tadašnji zastupnik SDS-a Dragan Mektić na sjednici predložio kandidate bliske SDS-u i PDP-u, a koji su, uz pomoć stranaka sa sjedištem u Sarajevu, i izabrani. Tada se nije uopće išlo puno u tom smjeru da se demantira da je Vanja Bjelica-Prutina bliska SDS-u, a Jovan Kalaba PDP-u, nego se govorilo da je riječ o izbalansiranom CIK-u, gdje sjede i oni bliski opoziciji.

HDZ i SNSD su se tada bunili da je riječ o nelegitimnim članovima CIK-a, no njihova legitimnost nije bila sporna. Oni su izabrani u skladu s nakaradnim zakonom, no problem je predstavljala isključivo bliskost s političkim strankama, koja se od osnivanja ove institucije, koja bi trebala biti neovisna, provlači.

Krađa glasova

Ukoliko bilo ko napravi matematiku za izbor novih članova CIK-a, ne treba iznenaditi da se ta tačka postavi na neku od narednih sjednica Predstavničkog doma. No, imenujući isključivo po volji stranaka, dolazimo do epiloga da se svaki izborni proces svodi na priču o potencijalnoj krađi glasova.

Za lokalne izbore naredne godine možda je već kasno jer se bliži izborna godina, tako da od izmjena Izbornog zakona, po svemu sudeći, neće biti ništa, ali za spas dostojanstva ove institucije svakako nije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.