PREDSJEDNIK VSTV-A

Halil Lagumdžija pisao OHR-u: Zahtijeva da se odustane od loših zakonskih rješenja

Objašnjava da su predsjedavajuće oba doma Parlamentarne skupštine BiH upozorili da VSTV BiH nije odobrio novo zakonsko rješenje

Halil Lagumdžija. VSTV

Z. K.

4.9.2023

Halil Lagumdžija predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) pisao je Uredu visokog predstavnika (OHR) povodom usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, u prvom čitanju.

Predložene izmjene

U pismu Lagumdžija objašnjava da su originalni prijedlog izmjena zakona podržali u VSTV-u, ali da je nakon toga došlo do izmjena u samom prijedlogu. Izmjene je predložio Zoran Tegeltija, a što je Vijeće ministara BiH usvojilo, a nakon njih i oba doma Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju.

- Poštovani visoki predstavnice g-dine Šmitu (Schmid), izražavam zahvalnost i zadovoljstvo povodom danas (04. septembra 2023. godine) održanog sastanka sa Vama i Vašim saradnicima na temu procesa usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BIH). Podsjećam da je VSTV BiH uz dostavljeno Mišljenje VSTV-a BiH u septembru 2022. godine izrazilo podršku na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

Međutim, na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 11. maja 2023. godine, utvrđen je Prijedlog zakona uz korekcije usvojene na sjednici, koje su potom ugrađene u Prijedlog zakona dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, na koji se VSTV BiH nije imao priliku u formalnoj proceduri očitovati - napisao je Lagumdžija.

Objašnjava da su predsjedavajuće oba doma Parlamentarne skupštine BiH upozorili da VSTV BiH nije odobrio novo zakonsko rješenje.

- Shodno tome VSTV BiH je 30. maja 2023. godine uputio dopis predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, (veza akt broj: 08-02-1-2053-3/2023) i dopis predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, (veza akt broj: 08-02-1-2053- 2/2023), kojim je ukazao na potrebu razmatranja Mišljenja VSTV-a BiH na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiHusvojenog na sjednici Vijeća 24 i 25. maja 2023. godine – dodao je Lagumdžija.

Bez podrške

U pismu OHR-u naglašava da usvojene izmjene ne prate potrebne reforme zbog kojih se uopšte i krenulo u usvajanje zakona te poručuje da, ukoliko bude usvojeno, neće omogućiti VSTV-u efikasniju provjeru imovine sudija i tužilaca.

- Naime, predmetnim Mišljenjem ukazujemo da usvojeni tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH sadrži intervencije na tekst koje nisu usaglašene sa VSTV- om BiH, niti sa Mišljenjem Venecijanske komisije, a nema ni podršku šireg kruga međunarodne zajednice koja je pratila reformski proces. Od stajališta navedenih u Mišljenju VSTV-a BiH želim posebno naglasiti pitanje člana 86c. (Provođenje dodatne provjere), koji ovako formulisan, neće omogućiti očekivano provođenje nadležnosti datih VSTV-u BiH. Zapravo, član 86c. iz Prijedloga zakona može dovesti do neujednačene primjenjivosti na sudije i tužioce u BiH, jer će njegova primjena ovisiti o primjeni zakonskih podzakonskih rješenja na nivou entiteta i Brčko Distrikta BiH – stoji u pismu Lagumdžije.

S tim u vezi, navodi da je VSTV BiH 1. septembra 2023. godine uputio dopis Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim ponovo ukazuje na ranije činjenice iznesene u Mišljenju.

- Naglašavam da Venecijanska komisija u svom Mišljenju iz 2020. godine nije komentarisala ranije formulisani član 86c smatrajući ga nespornim u smislu razvijanja efikasnog sistema za pregled godišnjih finansijskih izvještaja čime se osigurava provođenje date nadležnosti kroz osiguranje lakog pristupa finansijskim podacima, što je i u skladu sa preporukama GRECO-a.

Također podsjećam da je o negativnom uticaju izmjena usvojenih na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 11. maja 2023. godine svoje mišljenje iznijelo sedam potpisnika zajedničkog dopisa od 2. juna 2023. godine eksplicitno navodeći da se radi o izmjenama koje su u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima vladavine prava (dopis ambasadora SAD-a, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije Sjeverne Irske u BiH, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BIH, Švajcarske konfederacije u BiH, Kraljevine Švedske u BiH, visokog predstavnika u BiH od 02.06.2023. godine) - poručio je u pismu OHR-u.

Usaglašena verzija

U skladu s navedenim, zahtijeva da se "odustane od loših zakonskih rješenja koja neće biti provodiva i da se u konačnici vrati u proceduru usaglašena verzija između VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH".

- U suprotnom usvojeni tekst Prijedloga zakona neće omogućiti planirane reformske procese u ovoj oblasti. VSTV BiH snažno podržava ostaje opredijeljen za reformski put usmjeren prema članstvu BiH u Evropskoj uniji – zaključio je na kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.