SIGURNO OKRUŽENJE

Komandant EUFOR-a na sastanku u OHR-u: Spriječiti podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ovaj sastanak održan je nakon što je Dodik zaprijetio visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu da ne smije doći na teritorij RS

Sa sastanka. OHR

N. Aj.

8.9.2023

Predstavnici OHR-a sastali su se danas s operativnim komandantom operacije EUFOR-a "Althea", a prisustvovao je i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Džonatan Menuti (Jonathan Mennuti), koji je ujedno i supervizor za Distrikt Brčko.

- Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti danas je s operativnim komandantom operacije EUFOR-Althea generalpukovnikom Hubertom Kotereauom (Cottereau) i njegovim saradnicima razgovarao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu - navedeno je na Twitter profilu Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Menuti je istaknuo neophodnost koordiniranog angažmana međunarodne zajednice u BiH, kako bi se spriječilo poništavanje postignutih reformi i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te osiguralo sigurno i stabilno okruženje pogodno za dalje reforme i put BiH ka EU.

Ovaj sastanak održan je nakon što je predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik zaprijetio visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da ne smije doći na teritorij RS, a ujedno poručio da je "uredba u pripremi", odnosno da će entitetska policija imati nalog da izbaci viskog predstavnika sa teritorije RS ukoliko saznaju da se tu nalazi.

Šmit je odgovorio na te prijetnje kazavši da sljedeće sedmice ima planirane sastanke u RS, a u intervjuu za FAZ je objasnio kako je zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom, da uživa imunitet te da Dodik nema nadležnost da ga hapsi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.