OPREZ

Transmisija ubrzana širom Evrope, zemlje ne daju podatke: Koronavirus se vraća na velika vrata

U mostarskoj bolnici zabranjene posjete

SKB Mostar: Porast broja slučajeva. Avaz

Meliha Smajkic

11.9.2023

Transmisija COVID-a u Evropi posljednjih sedmica je ubrzana, ali, s obzirom na to da većina zemalja ne daje potpune podatke o tome, stručnjaci nisu u stanju da ocijene trenutnu situaciju, saopćeno je iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Podaci koje je objavio ECDC pokazuju porast broja slučajeva u posljednjem posmatranom periodu od 14 dana, koji je završen 27. avgusta, a ukazuje se i na to da je znatno smanjen broj testiranja.

Nije poznato

Također, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejezus (Ghebreyesus) naveo je da se broj prijema na intenzivnu njegu povećava u Evropi, ali je, između ostalog, istakao da manje od četvrtine članica WHO prijavljuje smrtne slučajeve, a samo 20 zemalja pruža informacije o hospitalizacijama.

Dr. Jurić: Sistem nadzora. Facebook

Kakva je situacija u BiH kada je u pitanju broj oboljelih, hospitaliziranih te eventualno smrtnih slučajeva, javnosti nije poznato. Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo se ne oglašavaju o tome, dok su iz Instituta za javno zdravstvo RS naveli da prate epidemiološku situaciju i u skladu s njom će, naveli su, prilagođavati svoje preporuke. Prema njihovom posljednjem izvještaju, koronavirus je potvrđen kod pet osoba starije životne dobi, a sedmero ih je hospitalizirano.

Da koronavirus cirkulira i u FBiH, potvrdili su iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, u kojoj su zbog epidemiološke situacije u vezi s porastom broja slučajeva COVID-19 zabranili posjete visokorizičnim odjelima. S druge strane, nisu naveli o kojem se broju oboljelih radi.

Bez nadzora

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja, kazala nam je kako nije potrebno dizati uzbunu, ali ni ignorirati cijelu situaciju, pogotovo jer smatra da nadzor nad COVID-om nije prisutan.

- Koronavirus je prisutan, nedavno smo u Domu zdravlja Neum testiranjem potvrdili dva slučaja, koja se ambulantno liječe. Međutim, virus stalno mutira i, bez obzira na uglavnom blagu kliničku sliku, klasičnu simptomatologiju, ali s predominantno osjećajem nemoći, i dalje postoji određeni postotak ugrožene populacije. To su stariji ljudi s kroničnim bolestima i trebamo biti svjesni da je COVID prisutan i da predstavlja rizik - podvukla je dr. Jurić.

Eris u Srbiji

Podaci ECDC-a pokazuju sporadična otkrivanja u EU podvarijante omikrona BA.2.86, koja se pojavila posljednjih sedmica zbog velike količine mutacija i mogla bi zaobići imunološki odgovor ljudi.

Varijanta BA.2.86, nazvana pirola, novooznačena je visokomutirajuća varijanta omikrona koja je izazvala porast broja slučajeva zaraze. U međuvremenu, manji val slučajeva COVID-19 potaknut je najnovijom dominantnom varijantom EG.5 ili eris, a koji je otkriven prošle sedmice u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.