MOSTAR

HNS održao sjednicu Glavnog vijeća, tvrde da je za masakr u Grabovici znao "bošnjački politički vrh"

To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida, navode u saopćenju

Sa Glavnog vijeća HNS-a. HNS

H. J. I.

12.9.2023

U Mostaru je održana treća sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, a glavna tema sjednice je bila rasprava o neprocesuiranju ratnih zločina nad Hrvatima u BiH. 

Kako se navodi u saopćenju HNS-a, uvodno izlaganje imali su Mladen Begić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO i predsjednik Udruge za pružanje pravne pomoći braniteljima HVO-a. 

"Etničko čišćenje i genocid"

Dodaju da je povod za razmatranje ove problematike činjenica kako se ovih dana navršava 30. godina od "velikih zločina koje je Armija BiH počinila nad civilima, Hrvatima, u Bosni i Hercegovini, a koji nisu primjereno procesuirani pred nadležnim sudskim instancama, posebno kada je u pitanju tzv. zapovjedna odgovornost". 

- Zločin u Grabovici nije nastao kao incident na prvoj crti bojišta, nego je očito riječ o zločinu počinjenom duboko unutar teritorija pod kontrolom Armije BiH. To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke ARBiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici ARBiH, kao i bošnjački politički vrh - navodi se u saopćenju. 

Interes Haškog tribunala

Kako ističu, poznato je da Haški tribunal "nije pokazivao nikakav interes za zločine Armije RBiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu jer im to, prema stavu Tužilaštva, nije bio prioritet".

- Glavno vijeće HNS BiH insistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tijekom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine, Travnika, Zenice, Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča, Bugojna, Dusine, Doljana, itd - zaključuju u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.