SARAJEVO

Krišto-Hartman: Evidentan kontinuiran napredak na svim područjima međusobne saradnje BiH i Austrije

Presjedavajuća Krišto je iskazala opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa

Krišto i Hartman. VMBiH

S. S.

13.9.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s ambasadoricom Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann). Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri na svim nivoima i bez otvorenih pitanja, te kako saradnja ima uzlaznu putanju u svim oblastima.

Sagovornice su zaključile da je evidentan kontinuiran razvitak na svim područjima međusobne saradnje; politike, ekonomije, kulture, odbrambene politike, obrazovanja, migracija i sigurnosti.

Bliski prijatelj BiH

Predsjedavajuća Krišto je zahvalila ambasadorica Hartman na sveukupnoj pomoći i podršci koju je do sada pružila Republika Austrija Bosni i Hercegovini na bilateralnom i multilateralnom planu. Posebno se zahvalila na podršci vezanoj za evropski put naše zemlje obzirom da je Austrija jedan od ključnih zagovarača pristupanja BiH Europskoj uniji.

Austrija je iskazala snažnu podršku za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Naglasila je da za Bosnu i Hercegovinu posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika koji podržavaju ubrzani put zemalja zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine, ka članstvu u EU.

Ambasadorica Hartman je kazala kako se Austrija, kao bliski prijatelj BiH, od samog početka zalagala za brz napredak u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da će se njena podrška i nastaviti u tom pravcu.

Berlinski proces

Presjedavajuća Krišto je iskazala opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, kao i nastavku provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Istakla je kako Bosna i Hercegovina ostaje posvećena jačanju saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost, ekonomski razvoj i stvaranje uslova za poboljšanje standarda života u cijeloj regiji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.