NEMA MJERA

Cijene u BiH i dalje vrtoglavo rastu, u regionu nije ista situacija

Dok se građani snalaze da bi primanja rastegli “od prvog do prvog”, potezi nadležnih za sada se svode na najave

Cijene u BiH rastu. BHRT

S. S. / BHRT

16.9.2023

Mjere pomoći u snižavanju cijena hrane i ostalih proizvoda vidljive su samo očima posmatrača – političara. Pred očima potrošača i dalje su vrtoglavo visoke cijene. A sve dok političari iz solidarnosti, koja je za sada uglavnom deklarativna, ne pređu na konkretna djela, ili barem prepišu rješenja iz zemalja regije, građani sve manje proizvoda imaju u korpi, piše BHRT.

Dok Hrvatska usvaja peti paket mjera za zaštitu domaćinstava od rasta cijena, a Srbija snižava cijene osnovnih životnih namirnica, za većinu građana BiH kupovina predstavlja neprijatno iskustvo. Kako bi uštedjeli - dovijaju se na različite načine. Zbog razlike u cijeni koja za neke proizvode sada iznosi i više od 2 KM u pograničnom dijelu BiH sve popularnija je kupovina s druge strane Drine. Do sad je to bilo najzastupljenije u Zvorniku, gdje su prodavnice u Srbiji udaljene nekoliko stotina metara, ali ni Bijeljina ne zaostaje za ovim trendom.

Dok se građani snalaze da bi primanja rastegli “od prvog do prvog”, potezi nadležnih za sada se svode na najave. U Republici Srpskoj uzdaju se u solidarnost trgovaca kroz akciju “Društveno odgovorni”.

Građanima ostaje nada da će se, barem kratkoročno, dogoditi neko pojeftinjenje, jer su im osnovne stvari odavno postale luksuz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.