KRUG 99

Jens Volk: Presuda "Kovačević" otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za BiH

Presuda jasno kaže da je najvažnije političko predstavljanje građana, rekao je

Jens Volk. Fena

FENA

17.9.2023

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević važna je jer otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je Jens Volk (Woelk), profesor uporednog ustavnog prava na Univerzitetu u Trentu, Italija.

On je to kazao na pres-konferenciji održanoj video-linkom uoči njegovog gostovanja kao uvodničara na današnjoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca u Sarajevu o temi „Nakon presude Evropskog suda u slučaju Kovačević: Je li ustavna reforma neophodna, ali i nemoguća?“.

Volk je rekao da osnovno što proizilazi iz presude "Kovačević" jesu jednaka prava za sve u Bosni i Hercegovini i smjer kojim država treba da ide ukoliko želi evropsko društvo.

- Presuda jasno kaže da je najvažnije političko predstavljanje građana. Sada postoji razlika između konstituenata i manjina; znači mora se razmišljati o ustavnim promjenama po mjeri Bosne i Hercegovine jer sadašnji ustav ne sadrži šanse da BiH postane porodica evropskih zemalja budući da nema nivo demokratskih prava nužnih za Evropu - kazao je Volk.

Bilo da ustavne promjene budu rađene izmjenama i dopunama ili pak, izradom novog ustava, u to moraju biti uključeni građani čija uloga mora biti presudna, iziričit je prof. dr. Jens Volk koji inače naglašava veliku važnost poštivanja presude "Kovačević" i drugih odluka Evropskog suda za ljudska prava jer bi to to značilo i dosljedno poštivanje Evropske konvencije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on naglašava da su strane sudija u Ustavnom sudu BiH neka vrsta garancije svega što je napisano u dokumentima i sporazumima koje je Bosna i Hercegovina dužna poštovati. Tek kad budu ostvareni ciljevi iz ustava i drugih dokumenata, strane sudije mogu otići, kazao je Woelk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.