KONGRES O KATASTRU

Željko Obradović: Stvoreni su kvalitetniji uvjeti za rad katastarskih i zemljišnoknjižnih ureda

Prezentirat će se 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije

Obradović: Prezentacija trenutnih projekata. Avaz

Z. K.

18.9.2023

Od 27. do 29. septembra u Neumu će se održati peti kongres o katastru u BiH pod nazivom "Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak", a koji će okupiti brojne stručnjake iz sektora zemljišne administracije.

Uspješan sistem

Željko Obradović direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU) tim povodo je kazao kako će u skladu sa motom kongresa lično prezentirati kako FGU vidi jedan uspješan sistem zemljišne administracije, koji maksimalno podržava ekonomski razvitak.

- Zapravo je to prezentacija trenutnih projekata i aktivnosti, ali i vizije sistema koji FGU planira izgraditi. Bit će prezentirana nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sistema u F BiH i projekt izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, a predstavit ćemo i planirane projekte te aktivnosti - kazao je Obradović.

Peti kongres koji se održava u organizaciji Geodetskog Društva HB smatra veoma značajnim zbog veoma važnih predavača i tema o kojim će se govoriti.

- Tu je u prvom redu predavanje direktora Geodetske uprave Slovenije i člana Upravnog odbora Eurogeographics-a Tomaža Peteka o „Green Deal“ (zelenom dogovoru), tokom koga će se učesnici kongresa moći upoznati s aktualnostima i izazovima s kojima se sektor zemljišne administracije susreće u EU. 

Drugim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu obilježit ćemo 70 godina od početka nove izmjere teritorija BiH. Zaključno će Maho Taso govoriti o važnosti registra cijena nekretnina za pravilno funkcioniranje tržišta nekretnina - pojasnio je Obradović.

Pored toga bit će prezentirana 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije, što je značajno za svakodnevni rad geodetskih stručnjaka.

- Zakon o infrastrukturi prostornih podataka je usvojen 2021. godine i FGU je prepoznata kao središnja tačka infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH. Uspostavljen je Geoportal infrastrukture prostornih podataka i već je postavljen značajan set harmoniziranih podataka - kazao je Obradović.

Ističe da se puno energije troši na edukaciju vlasnika (subjekata) prostornih podataka.

- Najvažniji su nam naši korisnici i nastojimo pružiti što bolje podatke o nekretninama. Zahvaljujući projektu „Registracija nekretnina“ u Federaciji BiH je usaglašeno 62 posto katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka i to pretežito u urbanim prostorima, a stvoreni su i kvalitetniji uvjeti za rad katastarskih i zemljišnoknjižnih ureda. 

U toku je izlaganja podataka izmjere što nam predstavlja poseban izazov. Uspostavlja se katastar komunalnih uređaja, a digitalni adresni registar je uspostavljen u 35 općina, dok je u 20 općina i gradova u toku priprema za označavanje. Od početnih 40 posto bb adresa, došli smo do 14 posto adresa koje nose bb oznaku u Federaciji BiH - naglasio je Obradović.

Veliki izazov

Kaže kako je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, jer su svi podaci u digitalnom obliku i ono što željno čeka je usvajanje Zakona o elektronskom potpisu. Na taj način bi se pojednostavile i pojeftinile sve usluge u domeni sektora zemljišne administracije.

- Uz potrebu donošenja Zakona o digitalnom potpisu potrebno je i pojednostaviti sistem zemljišne administracije u FBiH. Na tehničkom nivou radimo na integraciji katastra i zemljišne knjige kroz novu arhitekturu katastarskog i zemljišnoknjižnog informacijskog sistema, ali mislim da je budućnost zemljišne administracije Federacije BiH u institucionalnoj integraciji katastra i zemljišne knjige i to nam je veliki izazov - zaključio je Obradović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.