"AVAZ" NA LICU MJESTA

Obilježen Dan oslobođenja Goražda, jedinog grada na Drini koji se nije dao pokoriti

Obilježavanju su prisustvovali i Denis Bećirović i Denis Zvizdić

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Alen Bajramovic

18.9.2023

Nizom sadržaja u okviru višednevne manifestacije u Goraždu se obilježava Dan oslobođenja grada, a brojne delegacije danas su položile cvijeće na spomen obilježje Goražde – grad heroj, svojim braniocima. 

Najveća pobjeda Armije RBiH u prvoj godini rata

Na današnji dan jedinice ARBiH okončale su operacije „Krug“ i „Drina“, potisnule agresora iz gradskih naselja i oslobodile kompletnu teritoriju tadašnje Općine Goražde, ostvarivši najveću pobjedu Armije RBiH u prvoj godini rata. Obilježavanju Dana BPK i Grada Goražda prisustvuju i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

- Naravno da su emocije tu, kao i svake godine. Žao mi je samo što više nema onih čiji je doprinos bio najveći i zbog kojih i obilježavamo ovaj dan. Mi koji smo ostali moramo obilježavati ovaj datum, ovo je naš dan i ponosni smo na 18 septembar. Napravili smo tada najveći uspjeh ARBiH u 1992. godini, oslobodili 240 kvadratnih kilometara u gradu za kojeg niko nije vjerovao da će opstati, a mislim da se to dovoljno ne valorizuje danas – kazao je ratni komandant 31. drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić.

Pomiješanja sjećanja

Vijest koja je ohrabrila i branioce drugih gradova u državi, da je Goražde slobodan grad, putem radio – amatera prvi je objavio ratni izvještač Mustafa Kurtović.

- Bila je to veličanstvena pobjeda ARBiH. Pomiješana su sjećanja na taj dan. Zajedno smo preko radio – amatera poslali izvještaje na više od 100 radio, TV i novinskih agencija u svijetu. Taj susret sa borcama iz ofanziva „Krug“ i „Drina“ dali su nam posebnu snagu i motiv da nastavimo sa odbrambeno – oslobodilačkim ratom. S ponosom danas možemo reći da je Goražde jedini slobodan grad na Drini koji se nije dao pokoriti – istakao je Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.