NAKON ODRŽANOG SASTANKA

Ministar Nešić poručio: Nećemo dozvoliti divljanje migranata po BiH

Upoznali smo Satlera da migrantska kriza nije problem BiH nego cijele EU, kazao je Nešić

Ministar Nenad Nešić. N. Šaljić

N. H.

19.9.2023

Održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johanom Satlerom (Johann Sattler) na kojem se razgovaralo o planu tranzicije i upravljanjem migracijama.

Potrebno prisustvo EU

Nakon sastanka ministar Nešić je naglasio da policijske agencije iz Bosne i Hercegovine blisko sarađuju sa onima iz regiona, ali da je potrebno i prisustvo EU u finansijama.

- Rekli smo Satleru da je BiH spremna da pristupi procesu tranzicije, da preuzme obaveze koje su dale međunarodne organizacije, ali da je potrebno da oni budu tu sa svojim prisustvom i da nam pomognu u pitanju finansija. Upoznali smo ga da migrantska kriza nije problem BiH nego cijele EU, da je BiH kolateralna šteta migrantske krize, jer nama migrant dolaze jer žele u EU – rekao je ministar Nešić.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina želi biti dio evropske sigurnosti i pokazati da je na evropskom putu, sa velikom željom da postanemo punopravna članica EU.

Najbitnija sigurnost građana

- Sa ministrom Hurtićem sam iznio da je naše opedjeljenje članstvo u EU i drago nam je što shvataju da je naše strpljenje po pitanju našeg evropskog puta pri kraju. Ne želimo da čekamo, želimo biti punopravna članica EU. Smatramo da zaslužujemo i da smo dovoljno razvijeni kao društvo – kazao je Nešić.

Nastavio je u istom tonu govoriti o migrantskoj krizi u BiH, te da mu je kao ministru najbitnija sigurnost građana Bosne i Hercegovine, te da neće dozvoliti nikakvo, kako je nazvao, divljanje migranata u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.