SIMPTOMATIČNO

SDA bila opozicija Hadžibajriću, pa nakon hapšenja tražili podršku njegove stranke: Kažu da neće pričati o njegovom kriminalu

Zahiragić je zaigrao i na emociju, pa kazao da su građani tražili nekog ko bi bio dobar za „ne daj Bože“ situacije

Selimbegović, Batalović i Zahiragić. SDA Stari Grad

19.9.2023

SDA Stari Grad je kao kandidata za načelnika Općine Stari Grad isturila Dženana Selimbegovića, bliskog saradnika predsjednika stranke Bakira Izetbegovića i zamjenika sekretara u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

No, ono što je simptomatično je to da su podršku za ovu funkciju tražili u NES-u, stranci iz čijih redova je bivši načelnik Ibrahim Hadžibajrić, koji se nalazi u pritvoru.

Sve logične nedosljednosti je prilikom predstavljanja kandidata pokazao funkcioner SDA iz Starog Grada, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH Haris Zahiragić. On je kazao da je SDA svih 12 godina vladanja Ibrahim Hadžibajrića bila jedina dosljedna opozicija.

Van svake logike

Kritikovao je i stranke trojke koje su bile zajedno s njim u vlasti, a nakon što je postao osumnjičeni da su se povukli, što je sasvim zdravorazumsko razmišljanje.

Ipak, SDA koja je zaista bila opozicija Hadžibajriću, se van svake logike nakon hapšenja Hadžibajrića zbližila s njim. Tako dok je ove rečenice izgovorao Haris Zahiragić iza njegovih leđa bio je Federalni parlamentarac Mirza Batalović, inače najbliži stranački saradnik Ibrahima Hadžibajrića.

Osim toga, Zahiragić je poručio da neće pričati o bivšem načelniku, jer je to posao za pravosudne institucije. Ovo je sličan princip kojim se SDA ranije vodila kada je riječ o njihovim funkcionerima. Govorili su da neće pričati o tome zbog presumpcije nevinosti, ali su svejedno prebrojavali krvna zrnca optuženih osoba sa ciljem diskreditacije pravosudnih institucija, kako bi pokazali da oni „rade protiv Bošnjaka“. Tako je Zahiragić i ovaj put kazao da je indikativan momenat hapšenja Hadžibajrića, valjda time aludirajući na preuzimanje vlasti od strane trojke.

U nedostatku nekih posebnih argumenata za Selimbegovića, Zahiragić je zaigrao i na emociju, pa kazao da su građani tražili nekog ko bi bio dobar za „ne daj Bože“ situacije, jer Općina Stari Grad ima najdužu međuentitetsku administrativnu liniju sa RS-om.

Poznat po društvenim mrežama

Za samog Dženana Selimbegovića u javnosti se nije puno čulo, tek nekoliko puta se pojavljivao zbog svojih kočijaških objava po društvenim mrežama.

2017. godine je vrijeđao novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać.

- Gledam trailer za nekakav intervju na BHT-u. Sjele dvije „polovnjače“ jedna nasuprot druge. Jedna loše izblajhana, a druga sa sfušerenim kolagenom u usnama. Ljudi ih zovu novinarkama – kazao je tada.

Bivši funkcioner SDA Sadik Ahmetović je govorio da je Selimbegović sklon vrijeđanju neistomišljenika, pa je jedne prilike u Ankari prilikom izvođenja Srebreničkog inferna vrijeđao logoraše iz Bratunca.

Sa ovakvim pristupom SDA Stari Grad stiče se dojam da njima i nije cilj da ostvare pobjedu ili da su jednostavno totalno izgubili pojam sa realnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.