VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit iskoristio bonske ovlasti: Nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Izmjene podrazumijevaju proširenje ovlasti Memorijalnog centra, što će značiti i otvaranje novih departmana

Kristijan Šmit. Anadolija

H. J. I.

20.9.2023

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji za medije u Memorijalnom centru Potočari iskoristio je bonske ovlasti. 

Šmit je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Zakon je donesen 2007. godine, kada je visoki predstavnik u BiH bio Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz –Schilling).

20. godišnica

Izmjene podrazumijevaju proširenje ovlasti Memorijalnog centra, što će značiti i otvaranje novih departmana.

- Želim vam se zahvaliti što ste odvojili svoje vrijeme da se prisjetimo i izvršimo komemoraciju 20. godišnjice osnivanja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Vama je poznato da su moji prethodnici dali veliki doprinos u osnivanju ovoga centra.

Ovdje, prije svega, mislim na Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) koji je 2001. godine donio Odluku o osnivanju Fondacije Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje.

Zatim Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) koji je 2003. prenio vlasništvo fabrike akumulatora na Fondaciju.

I na kraju, Kristijana Švarc-Šilinga koji je 2007. godine donio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, pomogavši time da se uspostavi ovo uzvišeno mjesto za komemoraciju – započeo je Šmit.

O preprekama

- Ako govorimo o preprekama na putu ka trajnom miru i izgradnji povjerenja u BiH, teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava, preživjelih i svih onih koji su stradali tokom rata. 

 Želim dodati da sam već imao prilike razgovarati s nekim povratnicima u Srebrenicu. Prije toga sam imao i sastanak s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem, koji se vratio u Srebrenicu i koji je bio načelnik ove općine – kazao je Šmit.

- Njihov glas se mora čuti jače uz punu uključenost društva. Da bismo to olakšali, moramo se suočiti s poricanjem, revizionizmom i isrkivljavanjem istine koji su tvrdili međunarodni i domaći izvori  - rekao je Šmit. 

- Ovaj napor zahtijeva sveobuhvatne i promišljene mjere. Želim zahvaliti svim preživjelima, svim žrtvama, organizacijama. Mislim na gospođu Muniru i njen tim. Želim spomenuti direktora Memorijalnog centra gospodina Suljagića i njegov tim, kao i mnoge međunarodne i lokalne učesnike koji su podnosili incijative da se ovo pitanje ne zaboravi i da se na razvoju Memorijalnog centra radi i dalje – rekao je Šmit.

Odluke

- Donio sam danas odluku i imam u otvorenoj ladici određenih odluka koje se pozabavljaju pitanjima žrtava Memorijalnog centra i dalje borbe za njihov status, kao i status samog Centra. Razmišljao sam koji bi to mogao biti bolji dan i bolje mjesto nego što su Potočari – naglasio je Šmit.

- Tim odlukama će se uraditi sljedeće:

1. Prvo će se omogućiti Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari da dalje razvija i širi svoje aktivnosti, posebno one koje su važne za sjećanje na genocid, kako bi se spriječilo njegovo poricanje, revizionizam, kako bi se osigurala prevencija kršenja ljudskih prava i doprinijelo daljnjem pomirenju.

2. Doći će do proširenja Centra jednim inistitutom za istraživanje i obrazovanje.

3. Imat ćemo domaći i međunarodni tim koji će se sastojati od stručnjaka za genocid i koji će se baviti pitanjima genocida, koji će doprinijeti ovim nastojanjima.

Dalji razvoj

- Zajedno s čelnicima Centra moja vizija daljeg razvoja Centra jeste ne da samo vršimo komemoraciju, koja je vrlo važna, nego da i pristupimo obrazovanju mlade generacije u Evropi i da im pokažemo šta se ovdje dogodilo i kakve aktivnosti treba provoditi – rekao je Šmit. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.