OBRATIO SE VIDEO LINKOM

Klinton: Srebrenica je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima

Prije 20 godina tadašnji američki predsjednik Bil Klinton otvorio je Memorijalni centar Srebrenica

Klinton: Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine. BHRT

N. Č.

20.9.2023

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton (Bill Clinton) 20. septembra 2003. godine otvorio je Memorijalni centar Srebrenica i prisustvovao dženazi i ukopu 107 identificiranih žrtava genocida, pored 882 tijela koja su smiraj našla nakon dvije dženaze obavljene u martu i julu iste godine.

Danas, dvadeset godina poslije, obratio se prisutnima videolinkom. 

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

- Uvaženi lideri, dragi članovi porodica onih koji su ubijeni u genocidu, članovi zajednice, svi okupljeni danas, čast mi je pridružiti vam se na obilježavanju dvadesete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica. 

Ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu

Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine. Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo to još mnogo više. 

To je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugdje. Svima koji su doprinijeli da ovaj Memorijalni centar postane ono što je danas, kažem: "Hvala." Danas i uvijek ! Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih. 

Istinski partneri

Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još  vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost. Hvala i Bog vas blagoslovio – zaključio je Klinton. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.