ODLIJEV DOMAĆIH RADNIKA

Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu snagu

Sretan sam ovdje i sve mi je dobro, dio plaće šaljem porodici u Bangladeš, ibjašnjava Sokubi Ismail

Radnici, Bangladeš - Avaz
Radnici, Bangladeš - Avaz
Radnici, Bangladeš - Avaz
Radnici, Bangladeš - Avaz
Radnici, Bangladeš - Avaz
Anadolija

23.9.2023

Posljednjih godina u Bosni i Hercegovini evidentan je porast zapošljavanja stranih radnika, a posebno je to naglašeno u građevinarstvu, kažu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Posljedica je to odlijeva domaće radne snage, koja bolje uvjete nalazi na tržištu Evropske unije.

- Prema podacima koje smo dobili, u prvoj polovini ove godine imamo najveći broj izdatih dozvola u prvoj polovini ukupno 2.490, 1.475 koje se računaju u kvotu i 1.005 onih mimo kvota i najviše u oblasti građevinarstva, 999, i to je za tih pola godine više nego li u cijeloj 2022. godini. Ovo dokazuje da je potreba za tim kadrom izražena - objašnjava Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u razgovoru za Anadoliju.

Statistiku potvrđuju i u građevinskoj firmi "Memić gradnja" iz Cazina, u kojoj odnedavno rade desetorica Bangladešana.

- Situacija je takva da naša radna snaga ide za boljim uvjetima prema zapadu, a mi kao privrednici moramo tražiti rješenje. I naši su preci nekada, kao i oni, išli trbuhom za kruhom - kaže Suljan Memić, direktor građevinske firme "Memić gradnja".

Dobri radnici i majstori

- Mi smo nedavno zaposlili deset Bangladešana i jako smo zadovoljni. U Bosni je to sada sve češća praksa. Ono što sam do sada primijetio, to su korektni, fini ljudi, dobri radnici i ima tu i dobrih majstora. Da li možda imaju tamo kurseve, ne znam, ali oni što su nama došli kao zidari i tesari, to i rade . Mi smo njih rasporedili po jednog sa našim radnicima i dobro su se uklopili, jedan od njih zna i naš jezik, pomalo engleski, tako da u komunikaciji nemamo problema. Surađuju i mislim da smo razbili sve predrasude - objašnjava Memić.

Među novim radnicima je i Sokubi Ismail iz Bangladeša, koji već četiri godine živi i radi u Bosni Hercegovini.

- Ja sam četiri godine ovdje, znam sve o građevini, neki ljudi su nam pomogli, negdje dođemo na mjesec, negdje na tri, ali radimo. Bio sam učitelj u Bangladešu, ali sam u Evropi radio šest godina na građevini, pa se vratio u Bangladeš. Kada mi se ponovno ukazala šansa, došao sam. Sretan sam ovdje i sve mi je dobro. Dio plaće šaljem porodici u Bangladeš - objašnjava Sokubi Ismail.

Pozitivna su iskustva i Muhameda Bin Islama iz Bangladeša.

- Nemam problema, ovdje radim, moja porodica nije ovdje, ali planiram da dođu u narednih pet godina, zadovoljan sam platom i svim - rekao je.

Zapošljavanju prethodi dobivanje suglasnosti od federalnog Zavoda za zapošljavanje.

U porastu trend zapošljavanja stranaca

- Svi oni poslodavci koji žele zaposliti strane radnike jave se nama i popune obrazac i mi proslijedimo federalnom Zavodu za zapošljavanje, naravno, uz potrebnu dokumentaciju, čekamo odgovor, jer je on taj koji daje radnu dozvolu. Za Unsko-sanski kanton od početka ove godine do 7. septembra izdano je 116 radnih dozvola i još uvijek ima obrazaca koji se obrađuju, tako da će ih do kraja godine biti više - kaže Nedžad Veladžić, direktor Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Trend zapošljavanja stranih radnika evidentan je posljednjih desetak godina, najviše iz Turske, Srbije i Hrvatske, a odnedavno je značajan porast broja zaposlenih radnika iz Nepala i Bangladeša i taj će se trend, zbog odlaska domaće radne snage, nastaviti.

Domaći poslodavci ističu da je to samo prividno rješenje, jer je stručnost strane radne snage vrlo često upitna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.