SARAJEVO

Bećirović i novoimenovani ambasador Nizozemske: Važno je zaustaviti antidejtonske aktivnosti

Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine i Nizozemske predstavlja i bosanskohercegovačka dijaspora

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

27.9.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Nizozemske u BiH Hendrikom Geritom Kornelisom Van den Dolom (Hendrik Gerrit Cornelis Van den Dool) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

EU integracije

Bećirović je poželio ambasadoru Nizozemske uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini i upoznao ambasadora Van den Dola sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti antidejtonske aktivnosti s ciljem bržeg nastavka evropske i euroatlantske integracije, te da se ne smiju potcjenjivati opasnosti u našoj zemlji.

U okviru nastupne posjete, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Van den Dol rekao je da je Nizozemska predana pružanju podrške stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Bliska saradnja sa Majkama Srebrenice

Ambasador Van den Dol je poručio da Nizozemske podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Posebnu pažnju poklonio je pitanju Srebrenice i naglasio da Nizozemska ima blisku saradnju sa Majkama Srebrenice i Memorijalnim centrom Potočari.

Član Predsjedništva Bećirović i ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Hendrik Gerit Kornelis Van den Dol konstatirali su da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, a da se ekonomski odnosi, s obzirom na postojeće potencijale, trebaju unaprijediti. Značajnu sponu u odnosima Bosne i Hercegovine i Nizozemske predstavlja i bosanskohercegovačka dijaspora. U Kraljevini Nizozemskoj živi oko 60.000 građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.