REAKCIJE

Sadik Ahmetović, nekadašnji funkcioner SDA, za "Avaz": Ova demokratska stranka od jučer ne postoji

Dodaje da je SDA sa Alijom Izetbegovićem imala odlučujuću ulogu u stvaranju nezavisnosti i odbrani Bosne i Hercegovine

Sadik Ahmetović. Facebook

Alen Bajramovic

29.9.2023

Nakon što je izborna komisija stranke odbacila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika SDA i nakon što je postalo jasno da će aktuelni predsjednik Bakir Izetbegović na kongresu 14. oktobra ponovo biti jedini kandidat za tu poziciju, oglasio se nekadašnji visoki funkcioner SDA i bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. Ovakvu odluku smatra očekivanom.

Nezavisnost i odbrana BiH

- Iskreno, žao mi je SDA. Ona je od jučer prestala da postoji kao demokratska stranka. Demokratska i evropska SDA potrebna je i Bošnjacima i Bosni. Ovakva nikome, osim Izetbegoviću i nekolicini poltrona koji će imati ličnu korist – kaže Ahmetović.

Dodaje da je SDA sa Alijom Izetbegovićem imala odlučujuću ulogu u stvaranju nezavisnosti i odbrani Bosne i Hercegovine, da se sa Sulejmanom Tihićem otvorila za nebošnjake i reformirala u modernu evropsku narodnu stranku, kojoj su vrata bila otvorena u Vašingtonu, Briselu, Berlinu i svakoj evropskoj prijestolnici.

Velike reforme

- Zahvaljujući tome napravljene su velike reforme, vojska, OSA, indirektni porezi, Granična policija i niz drugih važnih institucija. Bilo se na pragu velike reforme ustava, aprilski paket, uspostave državne policije. Zapad je prepoznao demokratske procese u SDA i kao takva je bila ključni partner u reformama. Šta imamo sada u SDA? Jurišnike koji se dodvoravaju predsjedniku, poltrone i ulizice koji slave pobjedu nad demokratijom time što su odbranili predsjednika da bude sam, jedini i neprikosnoven. Bakiru Izetbegoviću smo predali demokratsku, evropsku SDA, stranku koja je bila u vlasti na svim nivoima, pobjednicu u Srebrenici, Sarajevu, Zenici, Bihaću ... Ostavili smo otvorena vrata za SDA u svim važnim evropskim i svjetskim političkim centrima. Poslije svega je ostalo – ništa – ističe Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.