25. SJEDNICA

Vijeća ministara BiH odlučuje: Da li ćemo zastavu EU gledati na bh. institucijama?

Ministri bi trebali razmatrati i novi tekst Prijedloga odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima

Sjednica Vijeća ministara BiH. S. Čengić

D. R.

3.10.2023

U toku je 25. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu bi se trebao naći Nacrt zakona o sudovima Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Podsjećamo, nacrt ovog zakona i ranije je trebao biti razmatran.

Ministri bi trebali razmatrati i novi tekst Prijedloga odluke o isticanju zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, čiji je predlagač Kabinet predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Odobravanje sredstava

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu Ministarstvu odbrane BiH u iznosu od 3.600.000,00 KM.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta sporazuma između Evropske unije i BiH o učešću BiH u carinskom programu Unije za saradnju u oblasti carina i Nacrt odluke o ratifikaciji Međunarodnog sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine, sa druge strane, o učestvovanju BiH u programu Unije pod nazivom Program jedinstvenog tržišta.

Na dnevnom redu će se naći i Zahtjev za određivanje članova Komisije za izbor sekretara sa posebnim zadatkom u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine.

Prijedlog aneksa

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati Zahtjev za razrješenje dužnosti v.d. agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao i Prijedlog dva člana Konkursne komisije za izbor zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ministri bi se, u drugom krugu glasanja, trebali izjasniti o Prijedlogu aneksa Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane (Dobojski sporazum). 

Na dnevnom redu je i Informacija o realizaciji Plana implementacije dokumenta Pregled odbrane i Akcijskog plana implementacije Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017. - 2027. - II krug glasanja, čiji je predlagač Ministarstvo odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.