OPASNIJI SOJEVI

U KCUS primljen zaraženi pacijent s upalom pluća: Očekuje se rast broja oboljelih od koronavirusa

Kod pacijenata s hroničnim oboljenjima i pacijenata koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu povećan je rizik od komplikacija, kaže dr. Jurić

Dr. Jurić: Klasični simptomi. Facebook

Alen Bajramovic

4.10.2023

S dolaskom zime, kada češće boravimo u zatvorenim prostorima i kada se virus brže prenosi na veći broj osoba, očekuje se povećan broj oboljelih od koronavirusa!

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić, specijalista epidemiologije, kaže da je u populaciji nekoliko podvarijanti omikron soja koronavirusa, čija je zajednička karakteristika da su zaraznije od prethodnih.

Lakše slike

- Novi sojevi dolaze, oni su infektivniji od ranijih, ali redom daju lakše kliničke slike. Kao i kod dosadašnjih, kod pacijenata s hroničnim oboljenjima i pacijenata koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu povećan je rizik od komplikacija - kaže dr. Jurić.

Inače, prvi put nakon okončanja pandemije u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) krajem prošle sedmice primljen je pacijent s težim oblikom oboljenja.

Radi se o prvom slučaju upale pluća kod pacijenta zaraženog virusom COVID-19 nakon završetka pandemije.

U narednom periodu očekuje se lagani rast broja oboljelih, ali ni u kom slučaju i pune bolnice kao u ranijim valovima.

Jaka iznemoglost

- Simptomi su klasični. Imate kašalj, curenje iz nosa, povišenu tjelesnu temperaturu, a kliničkom slikom dominira teška malaksalost. Blaga klinička slika zbunjuje ljekare, ali pacijenti se žale na jaku iznemoglost. Preporuka je suportivna terapija, skidanje temperature, uzimanje lijeka protiv kašlja... To su još blagi simptomi da bi se uključili kortikosteroidi - ističe dr. Andrea Jurić.

Osobama s težim oblikom koje se prime na infektivne odjele uključuju se kortikosteroidi, antibiotici i ostala terapija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.