KUPOVINA U 5 DO 12

Visoke cijene pomjerile rokove: Potražnja za ogrjevom raste

Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su i dalje aktuelni, kaže Helać

Velika potražnja. Avaz

Alen Bajramovic

5.10.2023

Iako noćne temperature uveliko najavljuju zimu, potražnja za ogrjevom krajem septembra, a posebno u prvim danima oktobra, značajno raste. Visoke cijene jedan su od razloga zbog kojih veliki broj građana kasni s nabavkom, ali im naruku ide lijepo vrijeme koje se najavljuje i za naredne dane.

Konstantan rast

- Cijena peleta u ovom trenutku je čak i do 20 posto niža u poređenju s prošlom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala od 640 do 700 KM, dok je sada od 500 do 520 KM po toni. Cijena iscijepanog drveta je 150-165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM po toni. Jedini energent koji je poskupio je lignit, koji je skuplji za 20 posto, pa je sada, umjesto prošlogodišnjih 195 KM, cijena 235 KM po toni - kazao nam je Muhamed Helać iz firme “Drvosječa” u Sarajevu.

U ovoj kompaniji kažu da će cijene ogrjeva zavisiti i od globalnih kretanja, ali i same inflacije. Kako je Helać naveo, u posljednjih godinu znatno je teže doći do sirovine, a kako idemo u zimu, to postaje još teže.

Helać: Problem i radne snage. Facebook

- Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su i dalje aktuelni. Cijena goriva konstantno raste, brojni faktori u proizvodnji su i dalje vrlo skupi zbog rata u Ukrajini, cijena industrijske električne energije koju koristimo u pogonima je konstantno u porastu, a s obzirom na to da drvoprerađivačka industrija upošljava deficitarno zanimanje, veliki je problem i radna snaga koja se za ove poslove sada vrlo teško nalazi - ističe Helać.

Dovoljne količine

Ipak, za razliku od prošle godine, kada su se cijene mijenjale svakih nekoliko dana, ovaj su put stabilne, barem tokom oktobra, a na tržištu su dostupne dovoljne količine svih vrsta ogrjeva za domaće tržište.

Cijene

500-520 KM košta pelet, 150-165 KM cijena je iscijepanog drveta, 285 KM košta tona mrkog uglja, 235 KM košta lignit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.