O ORUŽJU SA KOSOVA

FUP čeka odgovore: Zatražene informacije od MUP-a Srbije, provjere vrši i Interpol

Čisto sumnjam da je oružje išlo odavde, postoji niz sigurnosnih agencija koje su mogle i trebale znati o nečemu ovakvom, rekao je Korman

Munjić i Korman: Zatražene informacije. A. Bešić

E. Ć.

5.10.2023

Federalna uprava policije odmah je poduzela određene aktivnosti nakon tvrdnji srbijanskog tužilaštva kako je organizator napada na Kosovu Milan Radoičić oružje nabavljao iz Tuzle.

Određene informacije su zatražene od MUP-a Srbije i nadležnog tužilaštva, a provjere vrši i Interpol.

Vrše se detaljne provjere

- Odmah smo poduzeli aktivnosti te smo putem Interpol-a i Tužilaštva BiH zatražili da se izvrše detaljne provjere. Također, putem Interpol-a smo od MUP-a Srbije te nadležnog tužilaštva zatražili informacije. Nakon izvršenih provjera javnost će biti obavještena - rekao je Vahidin Munjić, direktor FUP-a.

Munjić je kazao da je Granična policija naše zemlje bila dužna obavijestiti FUP o eventualnom prijenosu oružja, ali da takvu informaciju nije dobila.

Javnosti se obratio i Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona. Kazao je da informaciju o nabavci oružja iz Tuzle smatra dijelom "nečije politike".

- Mi ovo moramo provjeriti i utvrditi, ali to je isključiva nadležnost Državne agencije za istrage izaštitu jer se ovdje radi o međudržavnom kriminalu. Također, ovo je u nadležnosti Tužilaštva BiH. Čisto sumnjam da je oružje išlo odavde, postoji niz sigurnosnih agencija koje su mogle i trebale znati o nečemu ovakvom - izjavio je Korman.

Prodaja ilegalnog oružja

Tuzlanska regija se susreće s problemom prodaje ilegalnog oružja. Kako je kazao Korman, zaplijenjene su znatno manje količine u odnosu na onu koja se spominje sa Kosova.

- U ovom trenutku nemam pokazatelje o kojim se količinama radi, one nisu zanemarive, ali zasigurno to nije ni blizu onima koje se spominju, a pronađene su na Kosovu - naglasio je Korman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.