PROBLEM ISPLIVAO

Nakon pisanja "Avaza": Iz "Doma zdravlja" KS obećavaju roditeljima da će djeca imati tretmane defektologa

Ako će problem biti sistemski riješen, zašto onda zapošljavaju samo jednog defektologa, to nije rješenje, kaže Sofić

Manjak defektologa u Kantonu Sarajevo.  Avaz

S. Muhić

10.10.2023

Problemi s nedostatkom defektologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Kantonu Sarajevu, koji godinama muči djecu s poteškoćama, ali i njihove roditelje, ovih dana postao je jedna od glavnih zdravstvenih tema. 

Sedam inicijativa

Naime, u žižu javnosti dostigao je nakon pisanja „Avaza“, ali i inicijative zastupnice u Skupštini KS dr. Fatime Gavrankapetanović, a prije nje i još sedam inicijativa drugih zastupnika, kojom se traži zapošljavanje osam defektologa-somatopeda u JU „Dom zdravlja“ KS.

Jer, sve dok ne budu zaposleni novi defektolozi , djeca ne mogu ići na tretmane i rehabilitaciju, budući da u trenutno u „Domovima zdravlja“ radi samo jedan, koji je pretrpan poslom.

Iz „Doma zdravlja“ KS kazali su za „Avaz“ da konstantno s institucijama, posebno Ministarstvom zdravstva nastoji iznaći način da se pitanje rada defektologa – somatopeda uredi sistemskim rješenjem koje će dati rezultat i zadovoljiti sve potrebe osjetljive populacije djece za ovim vidom usluge.

- Kao rezultat naših aktivnosti je i regulisanje prijema dovoljnog broja defektologa. Navedenim aktivnostima „Dom zdravlja“ je rješio je dugogodišnji problem roditelja djece u KS kojima je svih prethodnih godina ova usluga bila nedostupna dugoročno, te su bili primorani plaćati privatne tretmane iako su uredno osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS – naveli su iz „Doma zdravlja“.

Dugoročnim aktivnostima su, kažu, izdjejstvovali formiranje Centra za rani rast i razvoj u sastavu Dispanzera za predškolsku djecu čime je prvi put uspostavljena kvalitetna kadrovska i pravna osnova za aktivnosti koje će biti usmjerene na pružanie sveobuhvatnih usluga djeci kao najosjetljivijoj populaciji.

Budući da su iz ove zdravstvene usluge na svojevrstan način optužili Amira Sofića, defektologa – somatopeda, koji je javno ukazao na problem roditelja i djece, važno je naglasiti da su inicijativu za zapošljavanje defektologa, najprije uputili roditelji djece, a zatim i zastupnici u Skupštini KS osam puta.

Pomoć roditeljima i njihovoj djeci

- Nažalost, mene su pogrešno razumjeli. Ja sam zaposlen i niko mi ne treba nuditi posao, jer to nije inicijativa zastupnika u Skupštini KS. Nadležni i Uprava „Doma zdravlja“ treba da zaposle osam defektologa, koji će raditi u svim općinama, a sve s ciljem pomoći roditeljima i njihovoj djeci kroz rane intervencije i rehabilitacije. 

Meni je drago da „Dom zdravlja“ najavljuje sistemsko rješenje, ali ono nije rješenje ako primate samo jednog defektologa, kako to sada rade. Neka samo ispoštuju inicijative zastupnika – kazao je Sofić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.