SARAJEVO

"Avaz" na licu mjesta: Rafi Gregorian se sastao s bh. zvaničnicima

Sastanku su prisustvovali članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, Marina Pendeš, Sredoje Nović i Safet Softić

Sa današnjeg sastanka. N. Šaljić

H. J. I.

12.10.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, Marina Pendeš, Sredoje Nović i Safet Softić danas su u Sarajevu razgovarali sa zamjenikom podsekretara Organizacije Ujedinjenih nacija (UN) i direktorom Kancelarije UN-a za borbu protiv terorizma Rafijem Gregorijanom (Raffi Gregorian).

Tokom susreta članovi Zajedničke komisije izrazili su zahvalnost Gregorijanu za jako dobro urađen posao u procesu reforme odbrane u periodu 2004-2005.

Borba protiv terorizma

Gregorian je naglasio da Bosna i Hercegovina radi kvalitetan posao na planu borbe protiv terorizma, kako kroz kvalitetna zakonska rješenja, tako i dobrom saradnjom policijskih agencija, te ocijenio da je stanje sigurnosti u BiH o ovom pitanju na visokom nivou. Također je upoznao članove Zajedničke komisije s pitanjima i dostupnim programima UN-a u oblasti borbe protiv terorizma. 

Razgovarano je o trenutnim aktivnostima Zajedničke komisije i stanju sigurnosti u Bosni Hercegovini. U razgovoru je ocijenjeno da policijske agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH profesionalno i odgovorno rade svoj posao, da je primjetna sve bolja koordinacija u njihovom radu te da je veoma bitno je da Bosna i Hercegovina 22. juna ove godine godine uspostavila potpunu saradnju s Agencijom Evropske unije za saradnju na provođenju zakona (EUROPOL) otvaranjem novog prostora Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke za BiH.

Poštovanje međunarodnih obaveza

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, naglašeno je da imamo Strategiju Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021–2026. godina, čiji sadržaj predstavlja izraz posvećenosti institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u prevenciji i borbi protiv terorizma te nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, uz poštovanje međunarodnih obaveza države kao članice UN-a, Vijeća Evrope, Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Antiterorističke koalicije, te potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Članovi Zajedničke komisije informisali su Gregorijana da BiH teži ka usklađivanju zakonodavstva s relevantnim univerzalnim instrumentima UN-a za borbu protiv terorizma, pravnom stečevinom Evropske unije, instrumentima Vijeća Evrope, obavezama koje proističu iz članstva u OSCE-u te s ključnim dokumentima ovih organizacija iz oblasti borbe protiv terorizma, prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu.

Sastanku članova Zajedničke komisije s visokim zvaničnikom UN-a prisustvovala je i sekretarka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Gordana Živković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.