PREDSJEDNICA FBIH

Bradara: Zastoj u radu državnog Parlamenta će uskoro biti prevladan

Rješenje vidi u dijalogu i spremnosti na dogovor koalicijskih partnera

Lidija Bradara. Fena

H. J. I.

12.10.2023

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara očekuje da će zastoj u radu državnog parlamenta zbog pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu i trzavica u odnosima SNSD-a i stranaka „trojke“ uskoro biti prevladan. Rješenje vidi u dijalogu i spremnosti na dogovor koalicijskih partnera.

"Zeleno svjetlo" 

Bradara u Intervjuu za BH radio 1 kaže da trenutne nesuglasice neće utjecati na sadržaj mišljenja Evropske komisije o ostvarenom napretku u proteklih godinu dana.

- Vijeće ministara mnogo radi na ispunjavanju prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, koji su dio Akcijskog plana od 31 tačke koji je usvojila državna izvršna vlast. Svih 14 prioriteta su u nekoj fazi priprema, radnih grupa, ministarstvima ili procesu političkog usaglašavanja. Očekujem da će svi reformski zakoni doći u parlamentarnu proceduru i biti usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će bez obzira na trenutne političke okolnosti naša zemlja dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije i „zeleno svjetlo“ za otvaranje pristupnih pregovora u narednoj godini - rekla je Bradara.

Izmjene Izbornog zakona

Bradara tvrdi da koalicijski partneri imaju usaglašen stav o potrebi izmjena Izbornog zakona koje se odnose na izbor Centalne izborne komisije.

- Nama treba nezavisna, profesionalna Centralna izborna komisija. Bosna i Hercegovina ima dvodomni parlament i ako svako zakonsko rješenje i većina odluka prolazi oba doma parlamenta, ne vidim nijedan razlog zašto u tu proceduru ne bi bio uključen Dom naroda - kazala je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.