SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv bivšeg Mektićevog savjetnika Bojana Cvijetića i drugih

Optužnica je potvrđena 27. septembra

Bojan Cvijetić. Facebook

S. S.

13.10.2023

Sud Bosne i Hercegovine je 27.9.2023. potvrdio optužnicu u predmetu Bojan Cvijetić i dr. (S1 2 K 046336 23 Ko) koja optužene Bojana Cvijetića, Petra Dukića, Milivoja Todorovića, Aleksandra Nikolića, Harisa Hodžića, Jelenka Kneževića, Šašu Rađevića, Mladena Milovanovića, Davorina Popovića, Gorana Stojisavljevića, Ivana Jurića, Dragana Kresojevića, Slavka Brborovića, Željka Maksimovića, Eldina Hažbića, Radislava Tešića, Mladena Panića, Sinišu Bačića, pravno lice „Milco" d.o.o. Laktaši, pravno lice „21. maj" d.o.o. Banja Luka, pravno lice ,,Star-R" d.o.o. Istočno Novo Sarajevo, tereti da su, radnjama opisanim u optužnici, počinili krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBIH, krijumčarenje iz člana 214. stav 2. KZBIH, te krivično djelo pomoć učinitelju nakon izvršenja krivičnog djela iz člana 333. stav 3.KZ RS, a sve u vezi sa sticajem krivičnih djela iz člana 53. KZBiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su, u periodu od početka 2019. do kraja 2021., optuženi Bojan Cvijetić, Petar Dukić, Haris Hodžić, Aleksandar Nikolić, Milivoje Todorović i Miloš Božović na području Bosne i Hercegovine i drugih država Evrope i Južne Amerike, organizirali grupu ljudi u smislu člana 1. stav 22. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojoj su kao pripadnici pristupili Jelenko Knežević, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Gojko Ostojić Brborović Slavko, Maksimović Željko, Davorin Popović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Radislav Tešić, Mladen Panić, Eldin Hažbić, Goran Stojisavljević, i Mehmeti Muhamed i druge njima poznate osobe.

Navedena grupa je organizirana s ciljem da, organizator i pripadnici grupe međusobnim povezivanjem i dogovaranjem kao i povezivanjem i dogovaranjem sa drugim organiziranim grupama i osobama, organiziraju, pripremaju i vrše krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i Krivičnim zakonom Republike Srpske, sve radi sticanja protupravne imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, koji su za međusobnu komunikaciju, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela koristili posebno podešene mobilne telefone sa instaliranim aplikacijama Sky Ecc i Anom, namijenjene za ostvarivanje zaštićene, kriptirane komunikacije, u kojim su dogovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje opojne droge i akciznih proizvoda, te u neposrednim kontaktima dogovarali vrijeme, mjesto i način preuzimanja, prevoza, prenosa i primopredaje opojne droge i novca za kupovinu opojne droge, kao i preuzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom, da bi tako nezakonito stečeni novac optuženi Bojan Cvijetić, Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, držali i istim raspolagali, te isti novac stavljali u legalne novčane tokove, na način da su isti koristili u privrednom poslovanju, vršili prenos i konverziju istog, te na druge načine putem pravnih lica, čiji su vlasnici, poput pravnog lica „Milco" d.o.o. Lataši, „21. maj" d.o.o. Banja Luka i „Star-R" d.o.o Istočno Sarajevo, koristeći svoje bliže srodnike, kupovali pokretnu i nepokretnu imovine, prikrivajući prirodu nezakonito stečenog novca.

Podsjećamo, Bojan Cvijetić je bivši savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.