SENAD SOFTIĆ

Guverner Centralne banke BiH na Godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke u Maroku

Tokom boravka u Marakešu, guverner je, zajedno sa ministricom Bošnjak, održao bilateralne sastanke sa visokim zvaničnicima MMF-a

Slikano tokom posjete. CBBiH

H. J. I.

13.10.2023

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić prisustvovao je, kao član bh. delegacije, Godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koje se održava od 9. do 15. oktobra 2023. godine u Marakešu (Maroko). Delegaciju BiH, osim guvernera Softića, čine ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.

Svjetska ekonomija

Na Godišnjoj skupštini razmatrani su aktuelna dešavanja u svjetskoj ekonomiji i na međunarodnim finansijskim tržištima, posljedice pojačanih geopolitičkih tenzija na ekonomiju, te jačanje međunarodne saradnje. Generalni direktor MMF-a Kristalina Georgijeva je na zasjedanju predstavila Program globalne politike.

Tokom boravka u Marakešu, guverner je, zajedno sa ministricom Bošnjak, održao bilateralne sastanke sa visokim zvaničnicima MMF-a, zamjenikom generalne direktorice MMF-a Bo Lijem i direktorom Evropskog odjela MMF-a Alfredom Kamerom. Na sastancima je, pored ostalog, istaknut značaj i uloga CBBiH u očuvanju monetarne stabilnosti u složenom političkom i ekonomskom okruženju. 

Guverner je prezentirao aktivnosti i planove CBBiH u narednom periodu s ciljem pružanja podrške privredi i građanima, te posebno naglasio dalje unapređenje sistema plaćanja i usklađivanje sa SEPA-om (Jedinstveno plaćanje u europodručju) i TIPS-om (instant plaćanje u EU). Na ovom projektu, dodao je, ostvarena je bliska saradnja sa Svjetskom bankom i drugim zemljama Zapadnog Balkana. 

- Cilj je da se uskladimo sa pravilima i standardima EU i stvorimo osnovu kako bi plaćanja bila efikasnija, brža, jeftinija i sigurnija - istakao je guverner.

Provođenje planiranih reformi

Guverner je ukazao na potrebu ubrzanog provođenja planiranih reformi kako bi se unaprijedio ambijent u BiH, te stvorili uslovi da se podstaknu kvalifikovani i visoko obrazovani mladi ljudi da ostanu u zemlji.

Ministrica Bošnjak upoznala je predstavnike MMF-a o agendi Vijeća ministara BiH, kao i o potrebnim reformskim procesima u BiH koji su u skladu sa preporukama MMF-a, ali i zadanim prioritetima za članstvo u Evropskoj uniji.

MMF i Svjetska banka su dali punu podršku CBBiH i instutcijama BiH u nastavku provođenja svog mandata i planiranih reformi.

U okviru Godišnjeg zasjedanja MMF-a i Svjetske banke, guverner je prisustvovao i sastanku holandsko-belgijske konstituence kojoj pripada Bosna i Hercegovina, te sastanku zvaničnika MMF-a sa guvernerima i ministrima finansija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kojem su razmatrani ekonomski izgledi, potencijalni rizici i izazovi za Evropu za naredni period.

Godišnji sastanci MMF-a i Svjetske banke su platforma na kojoj centralni bankari i ministri finansija zemalja članica raspravljaju o svjetskoj ekonomiji i politikama kao odgovoru na izazove postizanja rasta, jednakosti i napretka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.