PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan uputio poruku povodom Kongresa SDA: Vaša stabilnost je važna za potpuno predstavljanje Bošnjaka

On je naglasio da je Turska protiv napada na suverenitet BiH te da će se suprotstaviti svakoj nepravdi na račun Bošnjaka

Bakir Izetbegović i Redžep Tajip Erdoan. N. Šaljić / Anadolija

14.10.2023

U Sarajevu je u Zetri počeo 8. kongres SDA. Poruku lideru stranke Bakiru Izetbegoviću i članovima poslao je predsjednik Turske Režep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

- Poštovani predsjedniče Stranke demokratske akcije, moj dragi prijatelju Bakire Izetbegoviću, poštovani članovi SDA, dragi naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine, selamim vas najiskrenijim osjećanjima i čežnjom. Zahvaljujem se na vašem ljubaznom pozivu i želim da vaš 8. Kongres bude uspješno održan i da donese svako dobro vašoj stranci - započeo je Erdoan svoju poruku.

Jake ljudske i kulturne veze

Zatim je odao počast Aliji Izetbegoviću, koji je osnivač Stranke demokratske akcije za kojeg je kazao da je veliki političar i idealista.

- Između Turske i Bosne i Hercegovine postoje izuzetni odnosi, sa jakim ljudskim i kulturnim vezama. Za razvoj ovih odnosa posebno su zaslužni rahmetli Alija Izetbegović i SDA koju je on osnovao. SDA je odigrala važnu ulogu ne samo u zaštiti prava Bošnjaka i muslimana, već i u uspostavljanju države Bosne i Hercegovine na čvrstim temeljima i uspostavljanju uravnotežene strukture među konstitutivnim narodima - poručio je.

On je istaknuo stav da je stabilnost SDA važna za "potpuno predstavljanje Bošnjaka" i za zaštitu BiH.

- Kao što su pokazali i posljednji izbori održani prošle godine, SDA je zadržala svoju cijenjenu i duboko ukorijenjenu poziciju u politici zemlje i ostala stranka s najjačom bazom i najviše glasova u Bosni i Hercegovini. Stabilnost vaše stranke važna je kako za potpuno predstavljanje Bošnjaka, tako i za zaštitu države Bosne i Hercegovine. Događaji nakon izbora i izazovi sa kojima se zemlja suočava još jednom su nas podsjetili na važnost jedinstva, solidarnosti i dosljednosti među Bošnjacima - kazao je Erdoan iskazavši vjeru da će "braća Bošnjaci djelovati solidarno na svim poljima, a posebno u politici".

Turska protiv napada na suverenitet BiH

On je naglasio da je Turska protiv napada na suverenitet BiH te da će se suprotstaviti svakoj nepravdi na račun Bošnjaka.

- Mi ćemo u ovom procesu nastaviti pružati svu podršku koja je Bosni i Hercegovini potrebna za njen mir, prosperitet i stabilnost. Nastavljamo naš otvoren i konstruktivan dijalog sa svim relevantnim stranama. Protivimo se svakoj prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, šaljemo potrebne poruke s tim ciljem. Želim da znate da će se Turska uvijek suprotstavljati svakoj nepravdi i bezakonju koje bude počinjeno prema našoj braći Bošnjacima. Ovim mislima želim da Bog učini da naše bratstvo bude trajno, a naša ljubav vječna - rekao je.

Na kraju je htio naglasiti i da se saradnja između SDA i AK Partije nastavlja razvijati te je iskazao nadu u svrsishodnost Kongresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.