NAKON ČETIRI MJESECA

Dječak koji je u Lukavcu pucao u nastavnika još na liječenju: Šta je sa školovanjem

Otac pušten iz pritvora, uz mjere zabrane

Policija i medicinari ispred škole u Lukavcu. Avaz

15.10.2023

Ocu dječaka iz Lukavca koji je 14. juna pucao u nastavnika Nedima Osmanovića u prostorijama Osnovne škole „Lukavac Grad“, Općinski sud u Lukavcu ukinuo je pritvor u kojem je boravio tri mjeseca, te mu je odredio mjere zabrane, potvrđeno je za „Avaz“ iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Produžene mjere

- Osumnjičeni Ž. M. u pritvoru je boravio tri mjeseca, nakon čega ga je Općinski sud Lukavac pustio iz pritvora te su mu određene mjera zabrane obaveznog javljanja jednom sedmično u nadležnu policijsku upravu i zabrana sastajanja s određenim osobama. Ove mjere su krajem septembra produžene za još dva mjeseca - naveo je za „Avaz“ portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dodao je da je istraga protiv oca u toku i da je osumnjičen za krivična djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje iz Zakona o oružju i municiji TK.

Kako dječak u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršio 14 godina, tako daljnje postupanje prema njemu nije u nadležnosti Tužilaštva, niti mu Sud može izreći bilo kakvu odgojnu ili drugu mjeru.

Brigu o dječaku preuzeo je Centar za socijalni rad Lukavac. Prema riječima direktorice Amire Hodžić, dječak je još u medicinskoj ustanovi.

- Dječak je još na liječenju u zdravstvenoj ustanovi. Ostat će, sigurno, još neki period, nakon toga ćemo raditi procjenu o eventualnom daljnjem zbrinjavanju, nakon što dobijemo informaciju od zdravstvenih radnika u tom pravcu - kazala je za „Avaz“ Amira Hodžić, direktorica Centra za socijalni rad Lukavac, te dodala:

- Čekamo šta će struka reći o njegovom općem zdravstvenom i mentalnom zdravlju, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje u vezi s roditeljstvom, trebat će vremena, još je rano za donošenje konačne odluke - napominje direktorica.

Hodžić: Rano je za donošenje odluke. RTV Lukavac

Dječak je, kako nam je objašnjeno, završni razred osnovne škole i priprema se za polaganje.

- Nastavio je školovanje na prilagođen način, tako da će se pripremati za polaganje nastave. Ima knjige i sprema se za polaganje - navodi direktorica Hodžić.

Dječak je, kako je “Avaz” ranije pisao, ispalio četiri hica, od kojih je jedan pogodio nastavnika Nedima Osmanovića u vrat. Pucao je po učionici, a vatru je najprije otvorio kroz vrata. Nikoga od učenika nije ranio, nakon čega se dao u bijeg. Nastavnik je s teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla, gdje je odmah operiran.

Ne može odgovarati

S obzirom na to da dječak u vrijeme događaja nije napunio 14 godina, prema zakonu, ne može krivično odgovarati. Riječ je o dječaku koji je poznat po nasilnom ponašanju, zbog čega je i izbačen iz škole prije nekoliko mjeseci, ali, kako je riječ o maloljetnoj osobi, policija nije mogla reagirati.

Pištolj iz kojeg je dječak upucao nastavnika registriran je na njegovog rahmetli djeda, ali ga otac nije predao nadležnoj policijskoj stanici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.