IMPRESIVNE BROJKE

Ilidža imala veći promet putem fiskalnih uređaja od Tuzle i Mostara

U pet navedenih lokalnih zajednica ostvareno gotovo 15 milijardi maraka prometa

Općina Ilidža. Općina Ilidža

S. S.

16.10.2023

Mostarska redakcija Večernjeg lista objavla je zanimljive podatke o ekonomskoj moći pojedinih lokalnih zajednica (općina i gradova) koje je moguće vidjeti i kroz ostvareni promet putem fiskalnih uređaja.

Prvih pet mjesta zauzimaju tri sarajevske općine (Novi Grad, Ilidža i Centar) te Tuzla i Mostar.

Općina Novi Grad Sarajevo tako je od januara do kraja septembra bilježila 3.7 milijardi KM prometa putem fiskalnih uređaja. Općina Novi Grad je najmnogoljudnija općina u Federaciji BiH, pa prvo mjesto i nije preveliko iznenađenje.

Pravo iznenađenje je općina Ilidža koja se plasirala na drugo mjesto s prometom od 3.3 milijarde KM, ispred Tuzle čije je promet 2.7 milijardi KM, Mostara 2.6 milijardi KM, te sarajevske općine Centar s 2.5 milijardi KM prometa.

Ukupno je, dakle, u pet navedenih lokalnih zajednica ostvareno gotovo 15 milijardi maraka prometa što, osim broja stanovnika, jasno govori i o ekonomskoj snazi. Posebno zanimanje izaziva fenomen Tešnja, grada s tek 43 hiljade stanovnika, a koji je po fiskalnom prometu na sedmom mjestu, ispred nekih većih gradskih središta.

Široki Brijeg nalazi na visokom devetom mjestu sa zabilježenih 1.3 milijarde maraka prometa, a vrlo blizu je i Posušje s ostvarenih 950 miliona KM ostvarenog prometa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.