MILIONSKI PROJEKT

Nakon tri godine gradnje objekt konačno završen: Garaža kod Hitne pomoći otvara se ove sedmice

Do sada je stiglo 25-30 prijava za zakup parking mjesta, potvrdio je Tahirbegović

Javna kolektivna garaža G3: Ima 165 parking mjesta. Avaz

18.10.2023

Garaža kod Hitne pomoći u Novom Sarajevu, nakon tri godine gradnje, bit će potpuno otvorena ove sedmice. Ovo je za „Avaz“ potvrdio direktor Javnog preduzeća Novo Sarajevo (ONSA) Anel Tahirbegović. Naime, izgradnja garaže počela je u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. godine. Međutim, sve se razvuklo do 2023. godine.

Šta je kočilo

- Garaža, kao i svaki drugi objekt, ima svoje stilove gradnje pa je i zbog toga bilo kašnjenja. Ali, evo, radovi su završeni i u potpunosti će biti spremna za otvorenje ove sedmice - kazao je Tahirbegović.

Osvrnuo se na dosadašnje probleme koji su kočili otvorenje ove garaže.

- Otvorenje javne kolektivne garaže G3 najviše su kočile stvari koje su se administrativno morale riješiti, poput analize svega što je dosad urađeno. Ostao je da se riješi sistem automatske naplate. Bilo je potrebno da mi, organi preduzeća koji upravljaju garažom, povučemo administrativne stvari, odnosno pitanje cjenovnika i odnosa s Općinom – istakao je Tahirbegović.

Spomenuo je i probleme u vezi s vodosnabdijevanjem garaže te utjecajem podzemnih voda, koji su bili razlog zašto garaža nije bila otvorena 29. septembra ove godine.

- Što se tiče podzemnih voda, to je normalna stvar, dosta objekata se uklapa u teren u kojem postoje podzemne vode, pa tako i ovaj. Sve je urađeno planski, onako kako je trebalo – rekao je Tahirbegović.

Novo testiranje

Dodao je kako će se obaviti novo testiranje i ispitivanje garaže prije samog otvorenja.

- Ukupna vrijednost projekta je približno šest miliona KM. Više od 4,4 miliona KM izdvojio je Kanton Sarajevo, dok je Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM. Više izvođača radova je radilo na ovom projektu. Do sada je stiglo 25-30 prijava za zakup parking mjesta - potvrdio je Tahirbegović.

Javna kolektivna garaža G3 sadrži 165 parking mjesta koja će biti ustupljena građanima na raspolaganje.

Privredni kriminal

Podsjećamo, ova garaža je periodično građena. Zbog poskupljenja građevinskog materijala direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov je u aprilu 2022. godine izjavila da će dodatni trošak biti 300.000 KM. Općinsko vijeće Novo Sarajevo je garažu na upravljanje dalo Javnom preduzeću ONSA, koje je u vlasništvu Općine, ali je u međuvremenu smijenjen direktor Adnan Karamehmedović, koji je prijavljen i Tužilaštvu zbog sumnje u privredni kriminal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.