ESKALACIJA RATA

Narod i Pravda: Napadi na Gazu moraju stati, pravedni mir je jedino rješenje

Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta, navode

N. Šaljić / Avaz

H. J. I.

18.10.2023

Prateći eskalaciju rata u Palestini i Izraelu, ubistva više stotina civila, posebno nakon napada na bolnicu Al-Ahli u kojoj je prema informacijama poginulo 500 palestinskih civila, višednevne potpune blokade Gaze i zahtjeva za preseljenjem miliona civila, smatramo nužnim ulaganje apsolutno svih napora kako bi se rat okončao, navode iz Naroda i pravde.

- Izražavamo duboko žaljenje za smrću civila. Napadi na bolnice, potpuna blokada Gaze uključujući i uskraćivanje vode i hrane, zahtjev za iseljenjem milion civila te nemogućnost dostave humanitarne pomoći predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i imaju obilježja zločina protiv čovječnosti za koje odgovornost snose izraelske vlasti.

Takvi potpuno neselektivni napadi na civile, uskraćivanje hrane i vode i napadi na bolnice u nama bude slike najmračnijih dana iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade bosanskohercegovačkih gradova, posebno Sarajeva. Duboko se suosjećajući sa ubijenim, nadamo se ozdravljenju ranjenih i okončanju napada na Gazu.

Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta. Okončanje okupacije palestinskih teritorija, deblokada Gaze i potraga za mirovnim rješenjem o koegzisteciji palestinske i izraelske države nemaju alternativu - navodi se u saopćenju NiP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.